Pomiot kurzy uważany jest za trudny substrat w biogazowni. Związane jest to przede wszystkim z wysokimi stężeniami azotu amonowego, co może powodować problemy w eksploatacji instalacji biogazowej. Rozwiązaniem może być zastosowanie kofermentacji czyli wspólnej fermentacji co najmniej dwóch składników. Efekt? Większa produkcja biogazu.

Polska produkuje rocznie ponad 9 mld jaj. Będąc europejskim liderem w hodowli drobiu moglibyśmy dynamicznie rozwijać rynek biogazowni rolniczych zasilanych pomiotem kurzym. Przy okazji skutecznie minimalizując niekorzystny wpływ działalności rolniczej na środowisko. Temu zagadnieniu poświęcone było spotkanie i warsztat grupy eksperckiej Polish National Task Force w ramach projektu Nutri2Cycle, w którym redakcja „Magazynu Biomasa” miała przyjemność uczestniczyć.

Reklama

Projekt Nutri2Cycle

Nutri2Cycle to konsorcjum zawiązane do realizacji unijnego projektu „Transition towards a more carbon and nutrition efficient agriculture in Europe”. Celem inicjatywy jest zmniejszenie negatywnego wpływu rolnictwa na środowisko przez m.in. skuteczny odzysk węgla i ponowne wykorzystanie głównych składników pokarmowych roślin – azotu i fosforu. Polskim partnerem Nutri2Cycle jest Politechnika Częstochowska, której badania skupiają się na zagospodarowaniu i przetwarzaniu pomiotu kurzego. Do udziału w pracach zespołu Polish National Task Force został zaproszony także „Magazyn Biomasa”.

Pomiot kurzy – problematyczny czy nie?

Pomiot kurzy jest trudnym substratem w biogazowni, ze względu na wysokie stężenie azotu amonowego. Jednym z rozwiązań może być kofermentacja czyli dodanie do pomiotu innego substratu organicznego o dużym potencjalne fermentacyjnym.

Prowadzono już m.in. badania z wykorzystaniem np. odpadów kokosowych i fusów z kawy, słomy kukurydzianej czy odpadów z enzymatycznego scukrzania i odwadniania pulpy buraczanej. W tym ostatnim przypadku nastąpił wzrost produkcji biogazu o 86 proc. i metanu o 61 proc. Z zastrzeżeniem, że pomiot może być stosowany w ilości nie większej niż 50 proc. wsadu – tłumaczyła dr inż. Anna Grosser z Politechniki Częstochowskiej podczas spotkania Polish National Task Force w Częstochowie.

O innych metodach usuwania azotu przy produkcji biogazu mówił także dr Andrzej Lewicki z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zaprezentował on wyniki swoich badań w zakresie pracy nad innowacyjną technologią redukcji zawartości azotu poprzez wytrącenie kwasu moczowego. – Proponowane rozwiązanie w istotny sposób zwiększy ekonomiczność i konkurencyjność przemysłu drobiowego i mleczarskiego. Opracowanie nowej metody redukcji azotu bez konieczności rozcieńczania fermentowanego wsadu, jest innowacją na skalę światową – przekonywał dr Lewicki.

O innym ciekawym zastosowaniu pomiotu kurzego mówiła dr inż. Katarzyna Wystalska z Politechniki Częstochowskiej, która przedstawiła możliwości przetwarzania odchodów kurzych do biowęgla. Pokazała ona wyniki badań wykorzystania pirolizy do produkcji biowęgla i możliwe zastosowania surowca: jako polepszacza glebowego, nawozu czy dodatku do kompostowania. Wykorzystanie takiego biowęgla w fermentacji metanowej może także zwiększyć efektywność produkcji biogazu – tłumaczyła dr Wystalska. Badania w tym zakresie będą nadal prowadzone – deklarowała.

Kolejne spotkania Polish National Task Force zaplanowane są na wiosnę 2020 roku.

Więcej o projekcie: https://www.nutri2cycle.eu/

Zdjęcia: Materiały prasowe Nutri2Cycle, Redakcja Magazynu Biomasa

Newsletter

Newsletter

Bądź na bieżąco z branżą OZE