Marnowanie żywności to jeden z głównych problemów współczesnego świata. Wyrzucane produkty spożywcze uwalniają ogromne ilości metanu, który jest 25 razy silniejszy niż dwutlenek węgla.
Sposoby na marnowanie żywności
Oprócz przyczyniania się do zmian klimatu, utrata żywności jest marnowaniem zasobów naturalnych, które zostały użyte do jej produkcji, w tym energii, wody i paliwa.
Na świecie pojawia się coraz więcej firm, które starają się walczyć z problemem. Innowacyjne startupy, opracowując oryginalne rozwiązania, stają się liderami zmian.
Fridgely (USA)
W USA przeciętna czteroosobowa rodzina marnuje około 25% żywności . 80% Amerykanów wyrzuca świeże produkty i produkty pakowane, ponieważ nie rozumieją etykiet ważności. Na przeciw temu problemowi wyszedł Justin Ehlerta, wymyślając aplikację Fridgely, która umożliwia śledzenie dat ważności żywności. Narzędzie ostrzega konsumentów, kiedy data żywności się kończy, umożliwiając im zjedzenie jej, zanim się zepsuje.
Kebony (Norwegia)
Norweski startup Kebony koncentruje się na wykorzystaniu odpadów spożywczych do produkcji drewna iglastego. Kebony opracował technologię, która wykorzystuje odpady pochodzące z przemysłu spożywczego. Następnie modyfikuje je tak, aby odzwierciedlały zachowanie i cechy tropikalnego drewna twardego. W ten sposób, oprócz dobrego wykorzystania odpadów spożywczych, firma zapobiega wylesianiu i oszczędza tony emisji gazów cieplarnianych.
Czytaj też: Polacy co sekundę wyrzucają do kosza 92 kg żywności
BIO2CHP (Grecja)
BIO2CHP z siedzibą w Grecji wykorzystuje surowe odpady z biomasy pochodzącej z przemysłu rolno-spożywczego. Są to zwłaszcza odpady owocowe, fusy z kawy i pestki oliwek, z których firma produkuje na miejscu energię elektryczną na niewielką skalę. Strategia przetwarzania odpadów na energię ma kilka zalet. Jest to przekształcenie kosztów gospodarowania odpadami w dodatkowe przychody czy poprawa wizerunku środowiska i zmniejszenie śladu węglowego użytkownika końcowego.
Studio Ottana (Turcja)
Założycielka tureckiego startupu Studio Ottana, Ayse Yilmaz, dostrzegła wspaniały potencjał odpadów biologicznych jako surowca. Opracowała innowacyjny proces przetwarzania ton zużytych skórek owoców, łupin orzechów, liści w materiał biokompozytowy, z którego wytwarza meble, artykuły dekoracyjne i panele ścienne.
TripleW (Izrael)
Izraelski startup TripleW opracował proces przekształcania powszechnie dostępnych odpadów organicznych – od nadwyżek żywności z supermarketów, po komunalne segregowane odpady spożywcze – w surowiec do produkcji bioplastiku PLA. Ten odnawialny i bardzo poszukiwany materiał może być używany do produkcji tysięcy produktów, od kubków po jogurcie i torebek herbaty, po koszulki i klocki do zabawy.
Magazyn Biomasa. W internecie za darmo:
Inne wydania Magazynu Biomasa znajdziesz tutaj. Dlatego kliknij i czytaj!
źródło: earth.org