Biogaz może zagwarantować bezpieczeństwo żywnościowe i to także w państwach, gdzie najtrudniej jest je utrzymać. Poprawa jakości gleby i zwiększenie potencjału produkcji rolnej mają być realizowane dzięki pirolizie i fermentacji beztlenowej.
W Etiopii jeszcze przez rok prowadzony będzie projekt związany z zastosowaniem biogazu i pirolizy. Są kolejne kroki związane z tym działaniem.
Bezpieczeństwo żywnościowe Afryki a biomasa
Projekt „Poprawa jakości gleby w Etiopii poprzez energetyczne i materiałowe wykorzystanie pozostałości rolniczych – ETH-Soil” rozpoczął się w Etiopii jeszcze w 2021 r. Jego celem była realizacja planów, jakie kraj powziął do 2030 r. Główne założenia to:
- walka z głodem poprzez wykorzystanie potencjału rolniczego i społecznego,
- zrównoważone zarządzanie zasobami naturalnymi,
- edukacja i szkolenia na rzecz postępu gospodarczego, społecznego i technicznego.
Ma to zostać osiągnięte poprzez przywrócenie zdrowotności zdegradowanych gleb, co przyczyni się do poprawy bezpieczeństwa żywnościowego. Grupa objęta projektem to drobni rolnicy o niskich dochodach, którym często grozi niedobór żywności.
Czytaj też: Uruchomiono Laboratorium spalania paliw stałych. Biomasa jako obszar działań
Efekty są już widoczne
Ethiopian Broadcasting Corporation – jedno z największych mediów w Etiopii – poinformowało, że kraj zaczął wdrażać pierwsze kroki w kierunku budowania zasobów ludzkich zdolnych do realizowania planów z obszaru OZE. Na Uniwersytecie Jimma uruchomiona będzie nowa specjalizacja w ramach studiów magisterskich.
„Inżynieria zrównoważonej energii” to kierunek, którego koordynatorem został Shewangizaw Werkagegnehu Demissie. Studenci będą uczyć się na temat technologii pirolizy i biogazowych. Celem jest promowanie wykorzystania biowęgla w poprawie jakości gleb. To nie tylko sposób na zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego, ale także zmniejszenia zależności od zewnętrznych dostaw nawozów mineralnych.
Zdjęcie: Freepik/wirestock
Źródło: DBFZ