Odkrycie polskich naukowców: izolat białkowy z biomasy

NapiFeryn BioTech jako pierwsza firma na świecie rozwija ekonomiczną technologię pozyskiwania nowego jadalnego białka z rzepaku. Innowacyjny projekt został nagrodzony przez Komisję Europejską w ramach SME Instrumentu (Horyzont 2020).

FIDOs (Functional Isolates Derived from Oilseeds) to innowacyjna technologia pozyskiwania izolatów białkowych z biomasy powstającej podczas produkcji oleju z roślin oleistych jak rzepak. Izolat to nic innego jak proteiny, które zostały oddzielone od reszty rzepaku. – Jesteśmy jeszcze na dość wczesnym etapie projektu, ale już widzimy, że białko rzepakowe może stać się składnikiem przyszłości. Ma wysoką wartość odżywczą, zbilansowany skład aminokwasów i niską zawartość tłuszczy i węglowodanów – powiedziała Magdalena Kozłowska, prezes firmy NapiFeryn BioTech.
Proteiny rzepakowe są nowym rodzajem białka, który sprawdzi się jako składnik spożywczy – izolat dobrze się rozpuszcza, jest zdolny do tworzenia piany czy emulsji. Dzięki temu może być użyty zarówno jako baza dla produktów spożywczych np. jogurtów, dań wegetariańskich i wegańskich, a także jako dodatek do żywności podnoszący wartość odżywczą. Białka rzepakowe mogą być alternatywą dla protein zwierzęcych (np. izolatów serwatkowych) czy roślinnych (np. sojowych).
W Polsce uprawa rzepaku stanowi 95 proc. powierzchni upraw wszystkich roślin oleistych. W procesie tłoczenia oleju rzepakowego producent uzyskuje dwa produkty – olej oraz biomasę rzepakową. Biomasa zawiera białka o wysokich wartościach odżywczych. Dotychczas wiele firm próbowało wyodrębnić proteiny z rzepaku, jednak ich produkcja była zbyt droga, żeby miała sens na masową skalę. Innym problemem była utrata cennych wartości odżywczych w procesie technologicznym.
Technologia FIDOs pozwala na wydzielenie izolatu białkowego z biomasy w postaci bezpiecznej dla człowieka przy zachowaniu pełni wartości odżywczych produktu. Sam proces jest kilkustopniowy, żeby zapewnić najwyższą jakość i najbardziej wartościowy skład. Innowacyjne jest również samo podejście do projektu.

NapiFeryn nie planuje sam produkować izolatów białkowych na masową skalę. Firma zamierza rozwinąć i licencjonować technologię.
Komisja Europejska w ramach programu Instrument dla MŚP (H2020) przyznała 50 tys. euro na projekt FIDOs. Dotacja zostanie przeznaczona na przeprowadzenie analizy rynku – m.in. na szczegółowe analizy ekonomiczne i techniczne oraz własności intelektualnej, a także możliwości dalszego rozwoju projektu.

Źródło: Newseria

Zdjęcie: Internet