Rolnictwo wywiera znaczny wpływ na środowisko naturalne, odpowiadając za ponad 13% globalnej emisji gazów cieplarnianych. Modernizacja tej gałęzi gospodarki jest konieczna. Bardziej ekologiczna produkcja żywności w przedsiębiorstwach rolno-spożywczych jest niezbędna dla utrzymania konkurencyjności sektora w UE. Zmiana się opłaca! Biogaz w rolnictwie to szereg korzyści i dywersyfikacja dochodów. Dostrzega to coraz więcej rolników. I są zainteresowani inwestycją w biogazownię. Pionierzy zaczynali prawie 20 lat temu…
Jednym z takich pionierów jest firma Goodvalley – przedsiębiorstwo rolno-spożywcze, funkcjonujące od 1994 r., dla którego od początku działalności fundamentalną zasadą jest dokładne przygotowywanie wszystkich etapów produkcji w sposób zrównoważony. To właśnie ta zasada przyświecała firmie w 2005 r., kiedy została uruchomiona pierwsza biogazownia rolnicza przy fermie tuczu Pawłówko w gminie Przechlewo.
Biogaz w rolnictwie
Dzięki biogazowni rolniczej Pawłówko powstał modelowy przykład gospodarstwa rolnego działającego zgodnie z zasadami gospodarki obiegu zamkniętego (GOZ).
Edukacja i poszerzenie świadomości lokalnej społeczności jest niezwykle istotne dla sukcesu inwestycji biogazowej
Z jednej strony ferma tuczu dostarczająca do biogazowni podziemnymi rurociągami płynne odchody zwierzęce, uzupełniane przez biomasę roślinną pochodzącą z sąsiadujących pól uprawnych, z drugiej strony – budynki (ferma, warsztaty, magazyny, biuro) będące odbiorcą „zielonej” energii elektrycznej i cieplnej oraz pola uprawne, nawożone wysokiej jakości nawozem pofermentacyjnego pochodzącego z biogazowni.
Dodatkowo, instalacja została wyposażona w system higienizacji, dzięki któremu Goodvalley może zagospodarowywać np. treści żołądkowe pochodzące z własnych zakładów mięsnych.
Uruchomienie pierwszej biogazowni rolniczej w Polsce pokazało, że wykorzystywanie pozostałości z przemysłu rolno-spożywczego oraz produktów ubocznych rolnictwa i nadawanie im drugiego życia jest czymś naturalnym i, co najważniejsze, ogranicza negatywny wpływ na środowisko.
Zrównoważona produkcja żywności
Strategia „od pola do stołu” ma zapewnić w Europie zdrowszą i bardziej zrównoważoną żywność przez realizację szeregu założeń, zwracając szczególną uwagę na racjonalne i zrównoważone gospodarowanie zasobami, wykorzystanie nowoczesnych technologii, redukcję emisji gazów cieplarnianych oraz efektywność energetyczną.
To wszystko spowodowało, że Goodvalley zdecydowała się kontynuować projekt budowy biogazowni przy kolejnych fermach. Dziś spółka posiada 8 biogazowni rolniczych w województwie pomorskim i zachodniopomorskim, wytwarzających energię w wysokosprawnej kogeneracji o łącznej mocy elektrycznej 7,403 MW. Roczna produkcja energii elektrycznej kształtuje się na poziomie ok. 52-56 GWh, a roczna wydajność produkcji biogazu wynosi ponad 32 mln m3. Przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych nie bez znaczenia była kwestia zagospodarowania ciepła.
To tylko fragment artykułu. Cały znajdziesz w naszym raporcie Biogaz i biometan 2024. Kliknij w link i pobierz:
Raport Biogaz i biometan w Polsce 2024
Wyślij link na adres email:
Tekst: Anita Bednarek, Polskie Stowarzyszenie Producentów Biogazu Rolniczego (PSPBR)