W Polsce działa już kilka innowacyjnych projektów biogazowni przy zakładzie mleczarskim. Kolejne są w planach. O tym pozytywnym kierunku i korzyściach z biogazu w branży mleczarskiej z Marcinem Hydzikiem, Prezesem Zarządu Związku Polskich Przetwórców Mleka, rozmawia Jolanta Kamińska.

Reklama

Po technologie biogazowe sięga coraz więcej gałęzi przemysłu, w ostatnich latach coraz częściej także branża mleczarska. Czy ten trend będzie według pana się utrzymywać?

Marcin Hydzik

Moim zdaniem nurt wykorzystywania technologii biogazowych w sektorze mleczarskim nie tylko się utrzymuje, ale nabiera rozpędu. Wynika to z rosnącej świadomości ekologicznej oraz korzyści ekonomicznych.

Największe polskie firmy mleczarskie, takie jak Polmlek, Mlekpol czy Mlekovita już inwestują w biogaz i zapowiadają kolejne projekty. Najważniejszą kwestią jest tu dążenie do samowystarczalności energetycznej, co w sytuacji drogiej energii, rosnącej niepewności na świecie i ostatnich przykładów dramatycznych blackoutów ma wielkie znaczenie.

Również fakt, że sektor mleczarski, pomimo naszych wielokrotnych wniosków, nie został wpisany na listę infrastruktury krytycznej, powoduje takie, a nie inne działania firm mleczarskich. Nieprzerwany dostęp do energii to kwestia absolutnie kluczowa dla mleczarni. Oczywiście niezwykle istotny jest tu także aspekt traktowania tych działań jako strategicznych inwestycji środowiskowych. Kwestia zrównoważonej produkcji, raportowania działań prośrodowiskowych i proklimatycznych to „być albo nie być” dla naszego sektora.


Kongres Biogazu – zarejestruj się!


Widać, że rynek biogazowni w Polsce się rozwija, a Unia Europejska traktuje jego rozwój jako element swojej strategii REPowerEU. Również w Polsce pojawiają się programy wsparcia. NFOŚiGW ogłosił program dofinansowania biogazowni z budżetem 1 mld zł pochodzącym z Funduszu Modernizacyjnego. Jego celem jest rozwój instalacji produkujących biogaz i przetwarzających go na energię w kogeneracji. Dotacje bezzwrotne pokryją 40% kosztów kwalifikowanych, a pożyczki nawet 100% – to dodatkowo stymuluje branżę.

Biorąc to wszystko pod uwagę, należy oczekiwać, że wykorzystanie biogazu w mleczarstwie będzie nadal rosło. Firmy mleczarskie widzą w nim realne korzyści (tańsza energia, zagospodarowanie odpadów, „zielony” wizerunek) i zapowiadają kolejne inwestycje, a otoczenie regulacyjne i społeczne sprzyja takim działaniom. Choć tempo może zależeć od wsparcia państwa, to zaryzykuję stwierdzenie, że „trend biogazowy” w mleczarstwie nie jest chwilową modą, lecz długofalowym kierunkiem rozwoju.

Biogazownia może być kluczowym elementem obniżenia emisyjności branży mleczarskiej. Dlaczego jest to dziś tak istotne? Z czego wynika dążenie do zrównoważonej produkcji mlecznej?

Biogazownia jest kluczowym elementem ograniczania emisyjności branży mleczarskiej, ponieważ pozwala zagospodarować odpady organiczne (np. gnojowicę, serwatkę, osady z oczyszczalni) w sposób przyjazny środowisku i przekształcić je w zieloną energię. Jest to element nowego sposobu myślenia, który zmienia traktowanie dotychczasowych odpadów w zasoby.

Dzięki fermentacji beztlenowej w biogazowni, unikamy emisji metanu do atmosfery z rozkładających się odpadów – zamiast tego metan jest wychwytywany i spalany w kogeneracji, wytwarzając prąd i ciepło. To bezpośrednio przekłada się na redukcję gazów cieplarnianych i zmniejszenie śladu węglowego produkcji mleka.

Dodatkową korzyścią jest fakt, że własna energia z biogazu oznacza mniejszą potrzebę spalania paliw kopalnych (węgla, gazu ziemnego) w zakładzie, co dalej obniża emisje CO2. Biogazownia przyczynia się też do zmniejszenia ilości odpadów trafiających do utylizacji – odpady przetworzone na biogaz zyskują „drugie życie” w obiegu zamkniętym, np. jako nawóz poprawiający właściwości gleby. W ten sposób biogaz wpisuje się w model gospodarki cyrkularnej, gdzie nic się nie marnuje, a produkty uboczne stają się wartościowym zasobem.

Całą rozmowę przeczytasz w magazynie Rynek biogazu i biometanu:

Zdjęcie ilustracyjne: Shutterstock

Newsletter

Newsletter

Bądź na bieżąco z branżą OZE