Jak można efektywnie zagospodarować odpady? Zasadniczym działaniem jest odpowiednia segregacja odpadów, która pozwala na recykling m.in. metali, tworzyw sztucznych, papieru czy szkła.
Tekst: mgr inż. Anna Smurzyńska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
Zdjęcia: pixabay.com
Ponadto wiele badań wskazuje również na możliwość efektywnego ich wykorzystania. Jednym z proponowanych rozwiązań jest produkcja biometanu w biogazowniach oraz paliwa RDF.
Segregacja odpadów
Ponowne wykorzystanie odpadów gromadzonych na składowiskach możliwe jest przede wszystkim dzięki ich selektywnej zbiórce. Do jej prowadzenia zobowiązani są mieszkańcy domów jednorodzinnych oraz wspólnoty mieszkaniowe.
Odpadami selektywnie zebranymi mogą być m.in.: papier, szkło, tworzywa sztuczne oraz substancje biodegradowalne.
Wobec czego, mówiąc o zagospodarowaniu odpadów, jedną z możliwości jest odzysk wybranych substratów prowadzony w ramach recyklingu. Zużyte i odpowiednio segregowane tworzywa poddawane są rozdrobnieniu na granulaty i dalej wykorzystywane do ponownego przetworzenia. Jednak każdy kolejny cykl odzysku materiału sprawia, że substrat traci swoją jakość i ponownie powstały odpad wymaga ostatecznie odpowiedniego i bezpiecznego dla środowiska zagospodarowania.
Należy również podkreślić, że o ile metale, papier, szkło i tworzywa sztuczne można poddać recyklingowi, to odpady organiczne ze względu na szybko zachodzący proces biodegradacji należy poddać wybranym procesom (fermentacja metanowa, kompostowanie) bez ich długotrwałego składowania.
Odpady organiczne – kompostować czy biogazować?
Znaczną część powstających odpadów stanowią odpady biodegradowalne. Wśród tych odpadów wyróżnia się odpady powstające na skutek pielęgnacji terenów zielonych (trawy, gałęzie, liście), odpady kuchenne, niespożyta lub przeterminowana żywność.
Odpady te powstają zarówno w gospodarstwach domowych, ale również w obiektach gastronomicznych czy na giełdach spożywczych. Ulegają one samoczynnemu rozkładowi zarówno w warunkach tlenowych, jak i beztlenowych, dlatego należy zadbać o ich właściwe wykorzystanie. Odpady organiczne powstają również w wielu procesach, których celem jest produkcja żywności i jej przetwarzanie. Wytwarzane są one m.in. w przetwórniach owocowo- warzywnych, mleczarniach czy gorzelniach.