Jak wykazują badania, hodowla bydła emituje duże ilości gazów cieplarnianych, co w oczywisty sposób generuje tragiczne skutki dla klimatu. W związku z tym zmniejszenie ilości spożywanego mięsa i produktów mlecznych ma z pewnością korzystny wpływ na środowisko. Jednak skąd mamy wiedzieć, które produkty w naszej diecie pozostawiają największy ślad węglowy? Podpowiedzią służy specjalny kalkulator.
Rośliny zamiast mięsa
W trosce o środowisko, jak i własne zdrowie wiele osób ostatnio wybiera dietę roślinną. Coraz popularniejszy staje się też fleksitarianizm, czyli ograniczenie produktów zwierzęcych w codziennym jadłospisie. To działania, które niewątpliwie mogą pomóc w walce ze zmianami klimatycznymi. Potwierdza to m.in. raport Międzyrządowego Zespołu ONZ ds. Zmian Klimatu (IPCC), który mówi, że wysokie spożycie mięsa i nabiału na Zachodzie napędza globalne ocieplenie.
„To, co jemy, jest jednym z najpotężniejszych czynników napędzających większość głównych problemów środowiskowych na świecie, niezależnie od tego, czy jest to zmiana klimatu, czy utrata bioróżnorodności” – powiedział BBC News badacz Joseph Poore.
Kalkulator śladu węglowego
Okazuje się jednak, że niektóre pokarmy mają bardziej negatywny wpływ na środowisko od innych. Aby umożliwić nam sprawdzenie tego, jaki ślad węglowy pozostawia po sobie to, co jemy przygotowano specjalny kalkulator. Joseph Poore, z Uniwersytetu Oksfordzkiego, i Thomas Nemecek z Wydziału Badań nad Agroekologią i Środowiskiem w Zurychu, zbadali wpływ 40 popularnych produktów spożywczych. Ocenili wpływ tej żywności na emisje gazów cieplarnianych, przeanalizowali dane dotyczące zużycia ilość ziemi i wody koniecznych do ich produkcji oraz sposobów pakowania i transportu. W ten sposób powstał kalkulator.
Czytaj też: „Zielone złoto” z Meksyku źródłem biopaliw!
Jak to działa?
Aby sprawdzić jaki wpływ na środowisko ma to co jemy, wystarczy wybierać po kolei jeden z każdej grupy dostępnych w wyszukiwarce produktów i określić częstotliwość jego spożywania. Wynik może naprawdę zaskoczyć. Dowiemy się ile nasza dieta generuje kilogramów CO2 rocznie. Szczególnie oddziałujące na wyobraźnie są porównania wygenerowanej przez dietę ilości dwutlenku węgla np. z liczbą wanien pełnych wody czy ilością przebytych kilometrów.
Produkcja żywności odpowiada za 1/4 emisji gazów cieplarnianych
Badania naukowców wykazały, że mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego odpowiadają za ponad połowę emisji gazów cieplarnianych związanych z żywnością. Natomiast wołowina i jagnięcina mają zdecydowanie najbardziej szkodliwy wpływ na środowisko, spośród wszystkich przeanalizowanych produktów. Generalnie wytwarzanie wszystkich produktów spożywczych ma duży wpływ na kondycję planety. Według badań Uniwersytetu Oksfordzkiego produkcja żywności odpowiada za jedną czwartą wszystkich emisji gazów cieplarnianych, przyczyniając się do globalnego ocieplenia.
Kalkulator znajdziecie TUTAJ
Czytaj Magazyn Biomasa. W internecie za darmo:
Inne wydania Magazynu Biomasa znajdziesz tutaj. Dlatego kliknij i czytaj!
Źródło, zdjęcie: BBC
Newsletter
Bądź na bieżąco z branżą OZE