Choć carbon capture kojarzy się przede wszystkim z wielkoskalowymi emitentami, jak zakłady przemysłowe i elektrownie, to CCS może się okazać niezwykle użyteczny także w produkcji żywności.
Bayer stawia na rolnictwo regeneratywne. Firma chce zintensyfikować swoje działania w celu wdrażania bardziej zrównoważonych rozwiązań dla tego sektora. Jednym z obiecujących obszarów rozwoju jest carbon capture.
Wykorzystanie naturalnego potencjału
Ludzie od lat głowią się nad rozwiązaniami, które pozwolą ograniczać emisję dwutlenku węgla do atmosfery. Tymczasem dla roślin taka umiejętność jest wpisana w procesy życiowe. Podczas fotosyntezy magazynują one CO2, a gleba również tworzy dla tego gazu cieplarnianego naturalny rezerwuar.
Tę zdolność można wykorzystać na kilka sposobów. Przede wszystkim stosując właściwe agrotechniki, czyli poprzez uprawę konserwującą, która prowadzona jest bezorkowo lub włączając do płodozmianu międzyplony z roślin okrywowych. W przypadku tych metod dwutlenek węgla zostaje związany w glebie w bardziej trwały sposób. Rocznie takie techniki upraw mogą przyczynić się do związania w glebie nawet jednej tony CO2 na akr.
Carbon capture – czytaj więcej!
Korzyści ważniejsze od estetyki
Korzyść z takiego działania to, poza sekwestracją CO2, poprawa żyzności gleb. Ponadto warto zwrócić uwagę, że kontrola śladu węglowego jest coraz bardziej prawdopodobną przyszłością. Obniżenie ilości ubocznych gazów cieplarnianych w polskich gospodarstwach może pomóc utrzymać ich rentowność, ponieważ nie będą obarczone dodatkowymi kosztami związanymi z opłatami emisyjnymi.
Rośliny w standardowej uprawie prezentują się bardzo atrakcyjnie – równe odstępy, gładka powierzchnia pola – to wszystko przyciąga wzrok. Mimo to okazuje się, że chaotyczne z pozoru pole, obsiane międzyplonami, stanowi dużo bogatsze środowisko wzrostu dla roślin. Zatrzymuje więcej materii organicznej, zwiększa bioróżnorodność oraz wzbogaca glebę w składniki odżywcze.
Czytaj też: 10 lat działalności fabryki Fliegl Agrartechnik w Niemczech
Carbon capture a rolnictwo regeneratywne
Już od 2020 r. Bayer wspomaga rolników we wdrażaniu rozwiązań, których celem jest sekwestracja dwutlenku węgla. Firma stworzyła własną węglową inicjatywę, aby przyspieszać przemiany w sektorze produkcji żywności.
Podejmując się działania w ramach tego programu, rolnik ma gwarancję otrzymania finansowej nagrody oraz wsparcia we wdrażaniu nowego modelu biznesowego. Do tej pory do inicjatywy dołączyło 2600 hodowców z 10 krajów Europy i obu Ameryk.
Zdaniem firmy Bayer, już niedługo będziemy mierzyć się na co dzień z wymogiem dostarczania zrównoważonych produktów. To do konsumentów będzie należał wybór wspierania tych praktyk poprzez wybór towarów o odpowiednim oznaczeniu.
Biomasa i paliwa alternatywne:
Inne wydania Magazynu Biomasa znajdziesz tutaj. Dlatego kliknij i czytaj!
Zdjęcie: freepik/wirestock
Źródło: Bayer
Newsletter
Bądź na bieżąco z branżą OZE