Próbę rozwiązania problemu marnowania żywności i zagospodarowania odpadów roślinnych podjęły badaczki z Politechniki Łódzkiej. Opracowały nowatorską technologię wytwarzania jadalnych opakowań z odpadów przemysłu rolno-spożywczego.
Marnowanie żywności i odpady spożywcze
Kwestie marnowania żywności i związana z nią produkcja odpadów żywnościowych stanowią wciąż duży problem, szczególnie dla społeczeństw wysoko rozwiniętych. Walkę z nim podjąć można w każdej chwili, zmieniając własne nawyki. Takie działania propagują m.in. ruchy i inicjatywy w duchu „zero waste”, przeciwstawiające się konsumpcjonistycznemu podejściu do życia i propagujące ograniczanie produkcji odpadów. Potrzebne są jednak działania na szerszą skalę. Szczególnie w zakresie zagospodarowania odpadów rolno-spożywczych, z których tylko część poddawana jest odzyskowi. Pozostaje ogromna ilość resztek roślinnych czy produktów ubocznych takich jak wytłoki, pestki, skórki, które można zagospodarować.
Biodegradowalne, jadalne opakowania z odpadów
Taką próbę podjął zespół badaczek z Instytutu Technologii i Analizy Żywności na Wydziale Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej. Mgr inż. Joanna Grzelczyk, dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka i dr inż. Joanna Oracz opracowały innowacyjną technologię i wytworzyły biodegradowalne, jadalne opakowania z naturalnych produktów odpadowych przemysłu rolno-spożywczego.
Czytaj także: Lego z recyklingu?
Bez chemii
– Nasz zespól opracował technologię otrzymywania opakowań z odpadów roślinnych, a nie z surowców pierwotnie przeznaczonych przede wszystkim do konsumpcji, aby nie zabierać przyszłym pokoleniom surowca produkcyjnego, żywieniowego – mówi dr inż. Ilona Gałązka-Czarnecka. – Opracowana technologia zakłada wykorzystanie w produkcji opakowań i naczyń jednorazowych nawet 65-90 proc. różnych roślinnych odpadów produkcyjnych. Zastosowane metody wytwarzania i opracowane receptury zakładają stosowanie tylko surowców naturalnych, bez użycia związków chemicznych. Wprowadzenie tych rozwiązań pozwoliło na zaprojektowanie innowacyjnego opakowania.
Poza tym niewątpliwym atutem jadalnych opakowań i naczyń wykonanych z odpadów roślinnych jest ich szybka biodegradacja.
Biodegradowalne, jadalne opakowania dla każdego?
Innowacja opracowana przez zespół z Politechniki Łódzkiej bierze udział w konkursie „Mam pomysł na startup” organizowanym przez Urząd Miasta Łodzi. Istnieje też szansa na wprowadzenie technologii do powszechnego użytku, bo jak podaje Politechnika, trwają już na ten temat rozmowy z potencjalnym klientem.
Magazyn Biomasa – sierpień 2021:
źródło: Politechnika Łódzka, FoodFakty,
fot. Politechnika Łódzka/mgr inż. Joanna Grzelczyk
Newsletter
Bądź na bieżąco z branżą OZE