Amerykański producent mięsa stawia na biogaz

Smithfield Foods, amerykański producent wieprzowiny, wzorem wielu innych potentatów branży mięsnej na całym świecie, inwestuje w biogaz.

Dwie lagunowe biogazownie firmy powstaną w Missouri i Utah. Wyprodukowany w obu bioelektrowniach biogaz, oczyszczony do jakości RNG (Renewable Natural Gas – substytut gazu ziemnego), będzie zatłaczany do sieci gazowej i – docelowo – wykorzystywany do ogrzewania domów, budynków przemysłowych, a także jako paliwo transportowe.


Biogaz w Magazynie Biomasa. Kliknij i czytaj!


Inwestycja Smithfield Foods to kolejny krok do osiągnięcia założonego celu, czyli wybudowania przy 26 farmach hodowlanych koncernu instalacji OZE. Dzięki temu przedsiębiorstwo chce zredukować emisję CO2 do 2015 r. o 25 proc. W ciągu najbliższych 10 lat firma planuje wdrożyć program „od odpadów do energii” w 90 proc. swoich zakładów w Północnej Karolinie, Utah, Missouri i Wirginii.

Chcesz wiedzieć więcej? Dlatego czytaj Magazyn Biomasa. W internecie za darmo! Sprawdź poniżej:

Tekst: Jolanta Kamińska
Zdjęcie: pixabay.com

This post is also available in: pl