Od początku 2022 roku obserwujemy nagłe zmiany na rynku surowcowym, które okazują się bardzo korzystne dla rynku biomasy w naszym kraju i regionie geograficznym. Czas uchwycić skalę oraz możliwości, by zrozumieć zasadność dalszych inwestycji i poszukiwań surowca w konkretnych regionach.
POBIERZ ZA DARMO NASZ RAPORT „BIOMASA W POLSCE 2022/23”
Potencjał rynku biomasy w Polsce
Mimo wielu lat wykorzystywania biomasy w energetyce i ogromu opracowań, wciąż brakuje w kraju jednolitej bazy w zakresie dostępności surowca biomasowego.
Tak jak wiele jest definicji samego surowca, w większości zbieżnych, tak dużo powstało opracowań naukowych oraz profesjonalnych, przygotowanych na zlecenie zainteresowanych firm i inwestorów.
Definicja biomasy
Jak zwykle punktem wyjścia jest definicja samej biomasy. Tu z pomocą przychodzą Unijny System Handlu Emisjami EU ETS oraz powiązane z nim Rozporządzenie w sprawie monitorowania i raportowania – wytyczne dotyczące kwestii związanych z biomasą w EU ETS. Tłumaczenie dostępne na stronie KOBIZE.
Zrozumiałe teraz jest, dlaczego trudno odnaleźć całościowe opracowanie na temat dostępnej biomasy w Polsce. Na potrzeby dostatecznie szczegółowej analizy, skoncentrujemy się na roślinach i częściach roślin (patrz tabela 1 s. 26 – Grupa1) i odpadach biomasy, produktach ubocznych i pozostałościach (Grupa 2).
GRUPA 1 – Rośliny i części roślin
Produkcja roślinna to przede wszystkim gospodarstwa rolne. Polska jest wyjątkowo zróżnicowana pod tym względem, jednak da się zaobserwować pewne prawidłowości. W Polsce aż 85% gospodarstw rolnych ma powierzchnię poniżej 15 ha, zgodnie z danymi GUS. Największe gospodarstwa znajdują się na północy i zachodzie kraju (województwa lubuskie, pomorskie, zachodniopomorskie, warmińsko- mazurskie), a największe rozdrobnienie obejmuje Małopolskę oraz Podkarpacie.
Co ciekawe, większość Polaków sądzi, że gospodarstwa rolne są większe, niż w rzeczywistości. Krajowa średnia wielkość powierzchni gruntów rolnych w gospodarstwie rolnym (dane za rok 2022) wynosi 11,32 ha.
1.1 Słoma
Biorąc pod uwagę poszczególne obszary produkcji roślinnej, najpowszechniejszym źródłem biomasy z produkcji roślinnej jest słoma. Najbardziej upowszechniona jest słoma pszenicy ozimej, żyta oraz pszenżyta ozimego. Krajowy potencjał słomy wynosi ponad 34 miliony ton, z czego jedynie około 30% przeznacza się na potrzeby utrzymania zwierząt.
Reszta pozostaje dostępna na potrzeby nawożenia (pozostawienia na polu) oraz energetyczne. Słoma w formie bel wykorzystywana jest głównie na potrzeby lokalnych ciepłowni (w promieniu do 120-150 kilometrów). Największe zasoby surowca są zlokalizowane na terenie gmin na zachodzie i północy kraju (w tym województwa wielkopolskie, lubuskie, zachodniopomorskie i dolnośląskie).
To tylko fragment artykułu. Cały przeczytasz w RAPORCIE „BIOMASA W POLSCE 2022/2023”. DO POBRANIA PONIŻEJ:
Raport Biomasa w Polsce
Wyślij link na adres: