W odniesieniu do biogazu język korzyści, rozumiany jako technika koncentrująca się spełnianiu oczekiwań i zaspokojeniu potrzeb, funkcjonuje od wielu lat. Ale głównie w kontekście podziału na korzyści środowiskowe, społeczne, ekonomiczne. Można je jednak odnieść także do konkretnych sektorów gospodarki: rolnictwa, przemysłu spożywczego, energetyki i ciepłownictwa, gazownictwa, transportu. Warto podkreślić, że poszczególne sektory działają w synergii, dlatego korzyści dla jednego sektora będą miały odzwierciedlenie w innym sektorze na zasadzie „efektu domina”.
ROLNICTWO I PRZEMYSŁ ROLNO-SPOŻYWCZY
Rolnictwo kojarzymy przede wszystkim z uprawą ziemi oraz chowem i hodowlą zwierząt. A należy ono do sektorów gospodarki, które w znaczącym stopniu są uzależnione od paliw kopalnych. Jest nie tylko emitentem gazów cieplarnianych, ale również konsumentem energii, mając jednocześnie ogromny potencjał do wytwarzania energii z OZE, np. dzięki biogazowniom rolniczym. Dają one możliwość utylizacji odpadów z przemysłu rolno‑spożywczego (np. odpady poubojowe) oraz możliwość zagospodarowania produktów ubocznych i pozostałości pochodzenia rolniczego (np. pomiot kurzy) w najbardziej optymalny sposób, czyli do wytwarzania zielonej energii, którą gospodarstwa rolne i zakłady przetwórcze mogą wykorzystywać na własne potrzeby, stając się samowystarczalne energetycznie i niezależne od rynku energii.
Kto skorzysta na biogazie? Sprawdź nasze wcześniejsze artykuły!
Produktem końcowym powstającym w biogazowni jest produkt pofermentacyjny, – wysokiej jakości nawóz organiczny o doskonałej przyswajalności. Jego stosowanie nie tylko powoduje lepsze wykorzystanie azotu w nawożeniu, ale również wpływa na zmniejszenie zużycia pestycydów na skutek zniszczenia nasion chwastów w procesie fermentacji, w którym to wysoka temperatura niszczy również bakterie i patogeny. Wszystkie te czynniki ogromnie wypływają na redukcję emisji gazów cieplarnianych. Również na skutek redukcji emisji zanieczyszczeń z nawozów mineralnych, które są zastępowane przez produkt pofermentacyjny. I które (zgodnie z raportem Wieprzowina Nowa Perspektywa Raport 2021) wynoszą 1,25 t CO2/ ha. Dzięki biogazowniom optymalizowana jest również i uszczelniana gospodarka obiegu zamkniętego, która w rolnictwie w sposób naturalny funkcjonuje od wieków.
Korzyścią dla przemysłu spożywczego może być również separacja CO2. Odseparowany w biogazowni dwutlenek węgla znajduje szerokie zastosowanie w sektorze spożywczym. Wykorzystywany jest podczas uboju zwierząt, w procesie pakowania, w celu utrzymania świeżości produktów, czy do produkcji napojów gazowanych.
SPOŁECZNY I EKONOMICZNY ASPEKT BIOGAZOWNI
Myśląc o biogazowniach nie można zapominać o aspektach społecznych i ekonomicznych. Dzięki funkcjonowaniu biogazowni na obszarach wiejskich powstają lokalne rynki zbytu, np. biomasy rolniczej. Gospodarstwa rolne mogą dywersyfikować źródła przychodów oraz pomniejszać koszty (energii, nawozów). Mogą wdrażać nowoczesne technologie i najlepsze dostępne techniki (BAT), a tym samym zwiększać konkurencyjności.
To tylko fragment artykułu. Cały znajdziesz w naszym raporcie Biogaz i biometan 2024. Kliknij w link i pobierz:
Raport Biogaz i biometan w Polsce 2024
Wyślij link na adres email:
Tekst: Anita Bednarek, Polskie Stowarzyszenie Producentów Biogazu Rolniczego (PSPBR)
Zdjęcie: Shutterstock