W ostatnim czasie, w odpowiedzi na rosnące potrzeby przemysłu mleczarskiego w zakresie zrównoważonego rozwoju oraz zwiększenia efektywności energetycznej, zrealizowaliśmy dwie zaawansowane technologicznie inwestycje.

Reklama

Dla SM Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem wybudowaliśmy Fabrykę Biofermentacji w obrębie oczyszczalni ścieków przemysłowych. Projekt zrealizowaliśmy kompleksowo, w formule „pod klucz”. Zautomatyzowana instalacja spełnia rygorystyczne normy środowiskowe i wytwarza zieloną energię. W sekcji biogazowej, o rocznej wydajności 5.146.500 Nm³, produkowane jest 12,5 GWh energii elektrycznej oraz 12,0 GWh energii cieplnej.

Natomiast dla SM Mlekpol w Grajewie wykonaliśmy instalację fermentacji metanowej oraz suszarnię osadów. Odpady mleczarskie przetwarzane są do biogazu, który zasila agregat kogeneracyjny o mocy 1,2 MW. Produkcja biogazu wynosząca 426 m³/h zwiększa samowystarczalność energetyczną zakładu, zmniejsza produkcję osadów, a suszarnia umożliwia ich dalsze wykorzystanie w rolnictwie.

Obie inwestycje to doskonały przykład łączenia efektywności z ideą zrównoważonego rozwoju, za który Spółdzielnie otrzymały tytuł „Ekoinwestora 2023” w ramach konkursu organizowanego od 2016 r. pod patronatem MRiRW oraz NFOŚiGW.

ul. Balicka 95, 30-149 Kraków
tel. +48 694 786 198
krakow@seen.pl
www.seentechnologie.pl


dr inż. Bogusław Buczak

Dyrektor Działu Inżynieria Procesowa SEEN Technologie Sp. z o.o.

Wobec narastających wyzwań energetycznych i środowiskowych, fermentacja beztlenowa staje się kluczowym narzędziem transformacji średnich i dużych zakładów mleczarskich. Umożliwia efektywne zagospodarowanie odpadów organicznych, takich jak serwatka, odstrzały z wirówek, osady poflotacyjne, nadmierne osady czy ścieki, przekształcając je w biogaz. Przynosi to nie tylko korzyści środowiskowe, lecz także ekonomiczne – redukcję kosztów unieszkodliwiania odpadów i częściowe uniezależnienie się od zewnętrznych źródeł energii.

W perspektywie średnio– i długoterminowej należy oczekiwać dalszego wzrostu zainteresowania technologiami OZE w mleczarstwie. Sprzyjają temu rosnące ceny energii, zaostrzające się regulacje oraz potrzeba zwiększania efektywności energetycznej zakładów. Biogaz już od lat doskonale wpisuje się w strategię zrównoważonego rozwoju i modernizacji przemysłu spożywczego – zarówno w Polsce, jak i na świecie.


Chcesz wiedzieć więcej? Czytaj magazyn Rynek Biogazu i Biometanu:

Newsletter

Newsletter

Bądź na bieżąco z branżą OZE