Heineken UK planuje zainstalowanie sieci pomp ciepła w swoim zakładzie w Manchesterze, który produkuje rocznie ponad 700 mln litrów piwa Heineken, Birra Moretti i Foster’s. Przedsiębiorstwo chce zainwestować 25 mln funtów w dekarbonizację produkcji w Wielkiej Brytanii.
Czytaj również: Niegazowane piwo kolejnym efektem kryzysu energetycznego?
Zmniejszenie uzależnienia od gazu
Heineken UK wykorzysta przyjazne dla środowiska pompy ciepła firmy GEA, które będą zasilane energią elektryczną pochodzącą ze źródeł odnawialnych. Zastąpione zostaną w ten sposób dotychczas używane kotły parowe. Producent piwa chce tym samym znacząco zmniejszyć swoje uzależnienie od gazu.
Nowa instalacja będzie wychwytywać, a następnie ponownie wykorzystywać energię cieplną do zasilania na różnych etapach warzenia, takich jak zacieranie czy pasteryzacja, jak i do mycia beczek i pakowania piwa w fabryce. Dzięki temu przedsięwzięciu Heineken UK zmniejszy zużycie gazu w zakładzie o 45%.
– Pompy ciepła są kluczową technologią na drodze do dekarbonizacji naszych zakładów. Umożliwiają nam stworzenie gospodarki o obiegu zamkniętym. GEA wnosi do projektu bogatą wiedzę specjalistyczną, a także dobrze zaprojektowane rozwiązania techniczne. Zdecydowaliśmy się na współpracę, by GEA wsparła nas w dekarbonizacji naszego zakładu w Manchesterze – mówi Chelsey Wroe, dyrektor ds. zrównoważonego rozwoju w firmie Heineken UK.
Czytaj również: Warzą piwo dzięki zielonej energii
Zielona strategia Heinekena
Heineken UK dąży do uzyskania zerowej emisji we wszystkich zakładach produkcyjnych firmy do 2030 r. Działania koncernu wpisują się także w strategię miasta Manchester, które planuje osiągnąć zeroemisyjność do 2038 r.
Całkowity koszt inwestycji wynosi 25 mln funtów. Departament Bezpieczeństwa Energetycznego i Net Zero dofinansowały projekt dotacją w wysokości 3,7 mln funtów. Zakończenie prac nad nowym systemem przewidziano na koniec 2024 r.
Akademia inwestora biogazowego:
źródło i zdjęcie: Heineken UK