Zgodnie z prognozami, w Polsce do roku 2035 przewiduje się wytwarzanie ok. 4,2 mln Mg bioodpadów komunalnych. A potencjał produkcji biogazu w tym sektorze może wzrosnąć do 350–360 mln m³ rocznie. Czy jednostki samorządu terytorialnego są na to gotowe?
Biogazownie komunalne wykazują liczne analogie do biogazowni rolniczych, zwłaszcza w zakresie przebiegu procesu fermentacji metanowej oraz wytwarzanych produktów końcowych, takich jak energia elektryczna, ciepło czy biometan. W obu przypadkach istotnym elementem jest potencjał substratowy, który w Polsce jest szczególnie znaczący, biorąc pod uwagę ogromną ilość generowanych rocznie odpadów rolniczych i komunalnych.
Do 2035 r. przewiduje się produkcję około 4,2 mln Mg bioodpadów komunalnych, dzięki czemu potencjał produkcji biogazu w tym sektorze może sięgnąć 350–360 mln m³ rocznie. W przypadku odpadów rolniczych skala tego potencjału jest jeszcze większa, z roczną produkcją biogazu szacowaną na około 13 mld m³. Mimo licznych podobieństw, inwestorzy wykazują ostrożność w realizacji biogazowni komunalnych, wskazując na trudności związane z ich budową.
Biogazownie komunalne – hamulce
Jednym z głównych hamulców są kwestie administracyjne dotyczące konieczności uzyskania decyzji środowiskowej. Rozporządzenie Rady Ministrów z 2010 r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko wyłącza biogazownie rolnicze o zainstalowanej mocy elektrycznej do 0,5 MW z opracowania OOŚ, jednak nie ma to zastosowania dla biogazowi komunalnych. Każdy, kto miał styczność z tego typu postępowaniem wie, że nierzadko jego przebieg zależy od nastawienia urzędu oraz interpretacji przepisów przez osobę rozpatrującą wniosek.
W tym zakresie należałoby opracować kompleksowe wytyczne, które będą stosowane przez wszystkie urzędy, zapewniając jednolite podejście do oceny i wydawania decyzji środowiskowych. Być może dobrym rozwiązaniem byłoby również wprowadzenie elektronicznych systemów do składania wniosków i dokumentacji środowiskowej, które umożliwiłyby urzędnikom dostęp do jednolitego zbioru danych i szybsze porównanie projektów.
Odpady komunalne wytwarzane są głównie w obszarach miejskich. Szczególną uwagę należy zwrócić na bioodpady zbierane selektywnie, takie jak odpady kuchenne, które ze względu na wysoką zawartość białka, tłuszczów i cukrów, posiadają duży potencjał biogazowy. Aby jednak były one odpowiednie do fermentacji metanowej, muszą być szybko zgromadzone i dostarczone do instalacji, co wiąże się z potrzebą częstego ich transportu. Od strony logistycznej lepiej, aby biogazownie komunalne były zlokalizowane stosunkowo blisko centrum, co zawęża jednak dostępność działek oraz podnosi ich cenę.
W tej sytuacji współpraca z władzami miejskimi i gminnymi mogłaby być kluczowa.
Cały artykuł przeczytasz w Magazynie Biomasa. Sprawdź:
Tekst: mgr inż. Aleksandra Łukomska, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu/ Dynamic Biogas
Zdjęcie: Shutterstock