Europa mogłaby znacznie lepiej przetwarzać odpady żywnościowe, wytwarzając przy tym energię elektryczną, biopaliwa i wiele użytecznych materiałów. Ten potencjał jest jednak ograniczony, ponieważ znakomita większość produktów nie jest zagospodarowywana w sposób, który takie zastosowanie umożliwia.
Lepsze wykorzystanie odpadów żywnościowych mogłoby pomóc w powstrzymanie zmian klimatycznych, wytwarzaniu bardziej zrównoważonych produktów i łagodzeniu skutków związanych z marnowaniem jedzenia w Europie.
Ogromne ilości zmarnowanych surowców
Bio-based Industries Consortium (BIC) we współpracy z Zero Waste Europe (ZWE) przygotowało raport dotyczący sektora bioodpadowego w Europie. Analizie poddano ilość zbieranych odpadów żywnościowych oraz potencjał ich zagospodarowywania. Opracowanie jest publikowane cyklicznie od 2020 r.
– Sektor bioproduktów już teraz przetwarza bioodpady w inteligentnych i wydajnych procesach. Wielu członków BIC to firmy, które wykorzystują innowacyjne metody przekształcania bioodpadów w bioprodukty o wysokiej wartości – powiedział Dirk Carrez, dyrektor wykonawczy BIC.
Czytaj też: Ten ekologiczny hotel wykorzystuje energię z biogazu
Pomimo, że selektywna zbiórka odpadów biodegradowalnych jest obowiązkiem, nadal nie udaje się ich skuteczne zagospodarowanie. Obecnie jedynie 26% jest przetwarzana w sposób w pełni efektywny. Znakomita większość trafia na składowiska lub kompost. Ten odsetek i tak się poprawia. Pierwsza edycja raportu sprzed 4 lat wskazywała, że wynosi on jedynie 16%.
Odpady żywnościowe pod lupą
Każdego roku w Unii Europejskiej, Wielkiej Brytanii i Norwegii powstaje ponad 15 mln t odpadów żywnościowych. Praktycznie niemożliwe byłoby wykorzystanie ich w całości, jednak zdaniem autorów raportu – w pełni efektywnie dałoby się to zrobić dla 85% odpadów. Raport zawiera wytyczne, jak osiągnąć ten próg oraz szacunki dla poszczególnych państw dotyczące potencjału zagospodarowywania.
Czytaj też: Suwałki przejdą na ciepło ze spalarni odpadów i z biomasy
Tymczasem w samej Polsce można by odbierać 3,5 mln t odpadów żywnościowych każdego roku, a aktualnie jest to tylko niecałe 400 tys. t. Jest to zaledwie 10%. Zdaniem autorów problem małej efektywności leży w tym, że w kraju nie funkcjonują standardy zarządzania bioodpadami. To kolejny niewykorzystany substrat do produkcji biogazu.
Biomasa i paliwa alternatywne. Czytaj w internecie
Zdjęcie: Freepik
Źródło: Zero Waste Europe