W dniach 15 -17 lutego 2019 w Łodzi, w halach EXPO oraz sąsiadującej z nią MOSiR odbyła się 21 edycja Międzynarodowych Targów FERMA. Impreza przyciągnęła 28 000 fachowców produkcji zwierzęcej z całej Polski.

Podczas FERMY 253 wystawców zaprezentowało bogatą ofertę wszystkiego, co niezbędne w chowie i hodowli począwszy od genetyki poprzez pasze i systemy ich zadawania, aplikacje do zarządzania hodowlą, leki i preparaty weterynaryjne, roboty udojowe, wyposażenie, budynki inwentarskie, maszyny do zbioru i konserwacji pasz, a także ciągniki. Odnotowano obecność firm z 14 państw, w tym po raz pierwszy w historii imprezy z Pakistanu, Izraela i Hiszpanii.

Reklama

Targi to jednak nie tylko ekspozycja firm. W ponad 20-letniej historii imprezy, co roku niezwykle istotnym elementem była i jest konferencja naukowo-techniczna. W tym roku wygłoszonych zostało ponad 40 referatów moderowanych przez wybitnych naukowców i praktyków, wśród których nie zabrakło tak uznanych w branży nazwisk jak: prof. Z. Kowalski, dr Z. Lach czy prof. Z. Pejsak, na prelekcjach, których sale dosłownie „pękały w szwach”.

Pierwszego dni targów odbyła się debata pt. „Aktualne problemy polskiego rolnictwa i możliwości ich rozwiązania” z udziałem m.in. Karola Krajewskiego, doradcy w Gabinecie Politycznym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Bardzo interesujący okazał się panel dyskusyjny moderowany przez CDR Poznań – jak zarządzać podstawowym stadem krów mlecznych, aby obniżyć koszty?

Po raz kolejny funkcjonowała Strefa Wiedzy zorganizowana we współpracy z firmą Tasomix w ramach, której niezależni eksperci – praktycy udzielali indywidualnych porad dla hodowców bydła, trzody chlewnej i drobiu. Jej gościem podczas pierwszego dnia imprezy był prof. Zygmunt Kowalski.

Podczas FERMY, Telewizja Polska realizowała specjalne wydanie programu TYDZIEŃ, którego tematem przewodnim był rynek mleka w Polsce, jego stan obecny i perspektywy na przyszłość. Omawiano kwestię współpracy hodowców z zakładami przetwórczymi, jakość polskich produktów mleczarskich oraz ich konkurencyjność na rynkach zagranicznych.

Na specjalnie przygotowanym stoisku degustacyjnym wspieranym przez Fundusz Promocji Mleka, można było spróbować doskonałych polskich produktów mleczarskich, jak również dań przygotowywanych na bazie jogurtów i serów. Codziennie podczas pokazu kulinarnego prowadzonego przez Jarosława Uścińskiego, zwiedzający próbowali pysznych potraw na bazie sera i maślanki.

Ferma 2019
Ferma 2019
Ferma 2019
Gala Ferma 2019

Tradycyjnie już Komisja Konkursowa składająca się z członków Łódzkiej Izby Rolniczej nagrodziła produkty wystawców, wręczono 15 Złotych Medali i 14 Znaków Nowość. Pełna lista nagrodzonych tutaj.

Kolejna edycja FERMY odbędzie się w Łodzi w Halach EXPO oraz MOSiR w dniach 21 – 23 lutego 2020 roku.

Źródło: Zespół Fermy

Newsletter

Newsletter

Bądź na bieżąco z branżą OZE