Poferment – jak wykorzystać go w rolnictwie? W biogazowniach podczas fermentacji metanowej przy udziale mikroorganizmów takich jak np. bakterie kwasotwórcze, octanowe czy metanogenne, następuje rozkład materii organicznej, w wyniku którego otrzymuje się biogaz i produkt pofermentacyjny. Jak jest on definiowany przez prawo, jak można go wykorzystać?
Materiał został przygotowany przez pracowników Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Zdjęcie: pixabay.com
Wykorzystanie produktu pofermentacyjnego, nazywanego również pofermentem, masą pofermentacyjną czy pulpą pofermentacyjną, wymaga wyjaśnień. Poferment zawiera materię organiczną oraz cenne z punktu widzenia żywienia roślin związki mineralne.
Należy podkreślić, że pozytywnym efektem prawidłowo przeprowadzonego procesu fermentacji jest uzyskanie produktu pofermentacyjnego, który w porównaniu z nawozami naturalnymi nie jest uciążliwy zapachowo dla ludzi i środowiska. Poferment ze względu na swoje właściwości może mieć szerokie zastosowanie, w tym również w rolnictwie. Na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej poferment może być wykorzystywany w rolnictwie na dwa sposoby:
- jako odpad zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 14 grudnia 2012 r. o odpadach (Dz. U. z 2013 r. poz. 21, z późn. zm.),
- albo jako nawóz lub środek wspomagający uprawę roślin zgodnie z przepisami Ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2017 r. poz. 668 z późn. zm.).
Podstawy prawne
Wykorzystanie pofermentu w rolnictwie jako odpadu odbywa się zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Środowiska z dnia 20 stycznia 2015 r. w sprawie procesu odzysku R10 (Dz.U. z 2015 r., poz. 132). W załączniku do rozporządzenia określone zostały szczegółowe warunki odzysku następujących rodzajów odpadów pofermentacyjnych:
- ciecze z beztlenowego rozkładu odpadów zwierzęcych i roślinnych o kodzie 19 06 05;
- przefermentowane odpady z beztlenowego rozkładu odpadów zwierzęcych i roślinnych o kodzie 19 06 06.
Cały artykuł Poferment – jak wykorzystać go w rolnictwie?
przeczytasz w styczniowym numerze Magazynu Biomasa
Zamów prenumeratę Magazynu Biomasa! Wypełnij formularz poniżej – my zajmiemy się resztą!