Marnowanie żywności do globalny problem, który nasila się szczególnie w okolicach świąt. Czego wyrzucamy najwięcej? I jak przygotować Święta bez strat i kilogramów potraw lądujących w koszu na śmieci?
Na świecie każdego dnia marnujemy 3,5 mln ton jedzenia
Według danych Food and Agriculture Organization na całym świecie dziennie wyrzuca się 3,5 mln ton jedzenia, co rocznie daje w sumie około 1,3 miliarda ton. Sytuacja w Polsce też nie napawa optymizmem. Co roku w naszym kraju marnuje się prawie 5 mln ton żywności, z czego, jak podają Banki Żywności, 60% pochodzi z gospodarstw domowych. Do wyrzucania jedzenia przyznaje się ponad połowa z nas! Według zeszłorocznego raportu „Nie marnuj jedzenia” przygotowanego przez Banki Żywności, aż 56% Polaków deklaruje, że w ich domach wyrzuca się produkty spożywcze. Marnowanie jedzenia więc to nie tylko problem zakładów przetwórczych czy restauracji. Przeciętny Kowalski najczęściej wrzuca do śmieci pieczywo (52%), owoce (38%), warzywa (36%) oraz wędliny (32%).
Wzrost cen żywności, z jakim mieliśmy do czynienia w zeszłym roku doprowadził jednak do zmian nawyków konsumenckich. Aż 76% badanych przyznało, że ograniczyło marnowanie jedzenia z uwagi na rosnące koszty życia. Czy podobny trend utrzyma się na dłużej? Jak doprowadzić do sytuacji, w której nie wyrzucamy żywności w najtrudniejszym okresie, czyli podczas Świąt?
W Polsce powstała aplikacja, która może rozwiązać problem marnowania jedzenia
Świąteczne marnowanie jedzenia
Świąteczne marnowanie jedzenia to problem, który nie znika bez względu na wynik inflacji. W koszach ląduje wówczas ok. 2-3 razy więcej jedzenia niż zwykle. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Kantar Public na zlecenie Too Good To Go, 38% Polaków przynajmniej raz wyrzuciło jedzenie po Wielkanocy. Choć 2/3 Polaków ma świadomość, że powinna ograniczyć marnowanie jedzenia w trakcie Wielkiej Nocy, to jednak ponad połowa Polaków wciąż przygotowuje za dużo świątecznych dań. Ja wynika z badania Too Good To Go, 54% z nas przygotowuje na święta więcej jedzenia, niż jest w stanie zjeść.
Po świętach do kosza najczęściej trafiają: sałatka jarzynowa (62%), pieczywo (39%), wędliny (27%), czy jajka na twardo.
Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w Święta?
Too Good To Go przygotowała listę zasad, których powinniśmy się trzymać, by ograniczyć marnowanie jedzenia, nie tylko od święta. Specjaliści zachęcają przede wszystkim do przygotowania mniejszej ilości potraw, co pozwoli zaoszczędzić czas i pieniądze, przyniesie także ulgę dla środowiska.
Najbliższa Wielkanoc będzie rekordowo droga, dlatego najprostszym sposobem szukania oszczędności jest przygotowanie mniejszej ilości potraw. To sytuacja win-win, ponieważ skorzystają na tym nie tylko nasze portfele, ale przede wszystkim planeta – mówi Anna Kurnatowska, Country Director Too Good To Go w Polsce.
Przepis Too Good To Go na niezmarnowane święta:
źródło: Banki Żywności, To good to go
Zdjęcie: Obraz autorstwa timolina na Freepik
Newsletter
Bądź na bieżąco z branżą OZE