Biometan przekształcony w wodór z ubocznym uzyskiem grafenu? Tak właśnie wygląda technologia LOOP1000 stworzona przez połączone siły firm Hexla i Levidian. Skorzysta na tym festiwal Glastonbury, którego organizatorzy zabiegają o stosowanie jak najbardziej zrównoważonych praktyk.
O ekologicznych staraniach organizatorów festiwalu Glastonbury informowaliśmy już wcześniej. Teraz na jego terenie, czyli w gospodarstwie mlecznym Worthy Farm, funkcjonowanie rozpoczęła innowacyjna technologia. Ten event muzyczny może być przykładem dekarbonizacji i dbałości o środowisko dla całej branży festiwalowej.
Czytaj też: TAURON: 100% energii z OZE w 2040 r. i gwarancja stałej ceny
Biometan, wodór i grafen
W Worthy Farm biogazownia funkcjonuje już od wielu lat. Teraz instalacja zostanie zmodernizowana w ramach partnerstwa z przedsiębiorstwem Hexla i firmą technologiczną Levidian. Część biometanu zostanie wychwycona i wykorzystana do produkcji wodoru i grafenu.
Wodór zostanie przekierowany do elektrociepłowni funkcjonującej na terenie gospodarstwa. Zmiana typu paliwa gazowego ma obniżyć emisje dwutlenku węgla o 25 t rocznie. Z kolei grafen będzie sprzedawany różnym gałęziom przemysłu przez firmę Levidian. Znajduje on zastosowanie w technologiach magazynowania i dystrybucji energii, wytwarzaniu niektórych materiałów budowlanych i produkcji wyrobów gumowych, takich jak opony.
– Projekt Worthy Farm to doskonały przykład innowacji w sektorze rolnym oraz ważny pokaz elastyczności i potencjału naszej technologii w zakresie dekarbonizacji gałęzi przemysłu, w których trudno jest ograniczyć emisję dwutlenku węgla, przy jednoczesnym odblokowaniu nowych źródeł przychodów – powiedział John Hartley, dyrektor generalny Levidian.
Współpraca Hexla i Levidian ma spowodować powstanie 300 jednostek LOOP1000. Jak deklarują twórcy technologii, jako pierwsi na świecie wyprodukowali wodór z biometanu przy ujemnej emisji netto.
Festiwal Glastonbury jako branżowy innowator
Tegoroczna edycja Glastonbury odbywa się w dniach 26-30 czerwca. Stosowanych jest tam kilka rodzajów OZE oraz wiele rozwiązań sprzyjających ograniczeniu emisji CO2 i generowaniu mniejszej ilości odpadów.
W trakcie wydarzenia strefa gastronomiczna jest zasilana przez różowy 28-metrowy wiatrak stawiany tymczasowo przez Octopus Energy. Turbina zasila 300 lodówek. W zeszłym roku podczas wydarzenia dużą uwagę przywiązywano do ograniczenia ilości odpadów spożywczych. Udało się pozyskać 150 t bioodpadów, które trafiły do komór fermentatora.
Zdjęcie: Reuters
Źródło: businessgreen.com, edie, gasworld, Bioenergy Insight, Adapt Biogas
Newsletter
Bądź na bieżąco z branżą OZE