Carnival Corporation to największa na świecie sieć oferująca usługi turystyczne. Testuje na swoich statkach-wycieczkowcach pilotażową technologię biofermentatorów, które mają zapobiegać marnotrawieniu żywności. Na razie nową technologię testują na 15 statkach.

Celem wprowadzenia innowacji jest poprawa zgodności z przepisami środowiskowymi i procesami usuwania odpadów spożywczych.

Reklama

Biodigestery pomagają zmniejszyć ślad węglowy statku poprzez zastosowanie fermentacji beztlenowej (AD) w celu rozbicia marnotrawstwa żywności. Korzystając z AD na morzu, Carnival jest w stanie oddzielić małe kawałki plastiku i inne zanieczyszczenia. I zapewnić bardziej wydajne i scentralizowane operacje marnotrawienia żywności na miejscu, jednocześnie chroniąc środowisko.

Nowa technologia AD jest oceniana na 15 statkach, a w najbliższych miesiącach planowanych jest 12 kolejnych w siedmiu z dziewięciu marek linii wycieczkowych – Carnival Cruise Line, Costa Cruises, Cunard, Holland America Line, P&O Cruises (Wielka Brytania), Princess Rejsy i Seabourn. Testowane przez Carnival systemy biodigesterów są jednymi z pierwszych tego rodzaju systemów testowanych na statkach wycieczkowych.


Wszystko, co musicie wiedzieć o biopaliwach. Kliknij i czytaj więcej!


– Ponieważ co roku serwujemy posiłki milionom gości, ta nowa zielona technologia może pomóc nam znacznie zmniejszyć nasz wpływ na środowisko i ślad węglowy, a także znacznie poprawić naszą zdolność do gospodarowania odpadami nieżywnościowymi, w tym tworzywami sztucznymi – powiedział Chris Donald, starszy wiceprezes ds. zgodności środowiskowej korporacji w Carnival. – Widzieliśmy już pozytywne wyniki i znaczące korzyści z tych systemów, które są technologicznie zaawansowane, a jednocześnie proste w użyciu. Cieszymy się, że możemy nadal oceniać różne urządzenia do fermentacji i obecnie planujemy rozszerzyć wykorzystanie tych systemów w całej naszej flocie w ramach naszego zobowiązania do doskonałości środowiskowej.

Carnival testuje trzy różne maszyny do biodigestu, które mogą oceniać różne parametry i dostarczać cennych danych. W tym masę i objętość przefermentowanej żywności, zmniejszenie marnotrawstwa żywności netto i zmniejszenie ilości dwutlenku węgla. Informacje automatycznie prześlą na serwer w chmurze i zdalnie monitorowane przez pracowników pokładowych i lądowych.

Chcesz wiedzieć więcej? Dlatego czytaj Magazyn Biomasa. W internecie za darmo:

Całe wydanie znajdziesz też tutaj. Dlatego kliknij!

Źródło: Carnival Corporation
Zdjęcie: pixabay.com
Newsletter

Newsletter

Bądź na bieżąco z branżą OZE