Browary w Żywcu i Warce produkują nie tylko piwo!

Browary w Żywcu i Warce produkują nie tylko piwo, ale także biogaz. Wykorzystywany jest on na potrzeby zakładów.


REKLAMA


Zasady gospodarki cyrkularnej w zakładach produkcyjnych to w dzisiejszej dobie norma. W wielu firmach stanowi ona bowiem podobnej miary powód do dumy, jak efekty produkcji głównej. Grupa Żywiec otrzymała ostatnio wyróżnienie za wdrożenie „Programu LNG Trucks” za wprowadzenie ciężarówek na gaz LNG. Jednak najbardziej interesujące jest podejście do efektywnego wykorzystania w zakładach spółki surowca najcenniejszego we współczesnym świecie, jakim jest woda.

Woda? Nie tylko do produkcji piwa

– Tam, gdzie to możliwe firma stara się wykorzystywać wodę ponownie – na przykład woda służąca do płukania nowych puszek i butelek wykorzystywana jest następnie w pasteryzatorach – tłumaczy Gabriela Płonka, specjalista ds. ochrony środowiska w Arcyksiążęcym Browarze w Żywcu.

W ściekach browarnianych główne składniki to zużyta woda oraz substancje organiczne, które stanowią pozostałości  o myciu m.in. zbiorników produkcyjnych, butelek i pozostałych elementów linii produkcyjnej. Ta materia organiczna może być doskonałą pożywką dla mikroorganizmów, które są w stanie produkować z niej biogaz.

– Powstaje on w procesie fermentacji beztlenowej ścieków. W naszych browarach fermentuje nie tylko piwo w tankach, ale też ścieki w podczyszczalni ścieków. Powstający w ten sposób biogaz jako odnawialne źródło energii wykorzystujemy niemal w całości w naszej kotłowni – mówi Gabriela Płonka.

Skąd pomysł na wykorzystanie ścieków, produktów poprodukcyjnych, do produkcji biogazu?

– Beztlenowa technologia oczyszczania ścieków zastosowana w naszej podczyszczalni ścieków w browarze w Żywcu, jest obecnie powszechnie znaną technologią do oczyszczania ścieków przemysłowych o wysokim ładunku zanieczyszczeń organicznych. Oczywiście kiedy budowaliśmy naszą podczyszczalnię w Żywcu to byliśmy pierwszym zakładem przemysłowym w Polsce, który wykorzystał tę technologię – informuje Gabriela Płonka.

To tylko fragment artykułu. Cały przeczytasz w Magazynie Biomasa. Sprawdź poniżej:


Inne wydania Magazynu Biomasa znajdziesz tutaj. Dlatego kliknij i czytaj!

Tekst: Beata Klimczak
Zdjęcie: Grupa Żywiec

This post is also available in: polski