Pieczenie pizzy w piecu opalanym pelletem drzewnym? Czemu nie? To rozwiązanie podbija serca miłośników przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu na całym świecie. Czy pieczenie pizzy na pellecie wyprze nasze lokalne, wakacyjne grillowanie?
Grillowanie na pellecie?
Miłość do grilla w narodzie nie ginie. Sezon rusza zwykle podczas majówki i często trwa do końca października. Całkiem niedawno w Polsce pojawiła się oferta grilli zasilanych pelletem. Jest to ekologiczna alternatywa dla tradycyjnych grilli węglowych, szczególnie chętnie wybierana przez osoby, dla których ważna jest troska o środowisko. Wynika to z faktu, że spalanie pelletu nie wpływa na wzrost stężenia CO2 w atmosferze, a powstały popiół można śmiało wykorzystać jako nawóz mineralny.
Piece do pizzy na pellet
Do urządzeń opalanych pelletem dołączyły ostatnio także piece do pizzy – możliwe do użycia w ogrodzie, na tarasie lub balkonie. Dzięki nim możemy przygotować – jak zapewniają producenci – wypiek w niczym nie ustępujący tym serwowanym w restauracjach.
W dostępnych piecach do pizzy można upiec nie tylko włoski przysmak. Zgodnie z informacjami od producentów, doskonale udać się mają również chleb, mięso, warzywa czy ciasta.
Zarejestruj się na Forum Pelletu
Ekopizza w 60 sekund!
Niemniej jednak oferowane piece przeznaczone są do pieczenia pizzy z uwagi możliwość osiągnięcia bardzo wysokiej temperatury. Dostępne na rynku piecyki na pellet rozgrzewają się prawie do 500 °C, dzięki czemu upieczenie pizzy neapolitańskiej zajmie nam około 1 minuty. Oczywiście do tego niezbędne jest użycie specjalnego pelletu przeznaczonego do pieców na pellet do wypiekania pizzy czy grilli pelletowych.
Z charakterystyki pieców na pellet wynika, że są to urządzenia zaprojektowane tak, aby jak najdłużej utrzymywać ciepło. Ta cecha w połączeniu z naturalną wydajnością pelletu drzewnego sprawia, że wydłuża się okres wydajności przy wykorzystaniu minimalnej ilości energii.
Magazyn Biomasa. W internecie za darmo:
Inne wydania Magazynu Biomasa znajdziesz tutaj. Dlatego kliknij i czytaj!
zdjęcie: GrillCenter
Newsletter
Bądź na bieżąco z branżą OZE