W Brazylii codziennie wyrzucanych jest 40 tys. ton żywności. W procederze tym największy udział ma Rio de Janeiro. Jednak miasto postanowiło odzyskać energię z odpadów i produkować biogaz, by w ten sposób zaoszczędzić miliony.
Brazylia jest jednym z 10 największych producentów odpadów spożywczych na świecie, odrzucając około 30 proc. wszystkich zebranych owoców i warzyw. Według Brazylijskiej Korporacji Badań Rolniczych każdego dnia wyrzuca się około 40 tys. ton żywności w kraju , która rozkłada się na wysypiskach, uwalniając znaczne ilości metanu.
Jednak Rio de Janeiro, miasto liczące około 6,7 miliona mieszkańców, jest również jednym z ponad 70 miast na całym świecie, które zobowiązały się do osiągnięcia „neutralności pod względem emisji dwutlenku węgla” do 2050 roku. Według ONZ, miasta odpowiadają za około 75 proc. emisji CO2. Projekt pilotażowy Ecoparque, który został uruchomiony w grudniu 2018 r. przez Comlurb, wydział odpadów komunalnych w Rio, przekształca materię organiczną – prawie w całości odpady żywnościowe – w biogaz przy użyciu procesu, który wytwarza energię elektryczną, biopaliwa i kompost do wykorzystania jako nawóz w rolnictwie i leśnictwie, i wytwarza minimalne emisje.
Sprawdź nasz raport Biogaz w Polsce! Pobierz za darmo!
Przetwarzając od 35 do 50 ton odpadów dziennie, zakład wytwarza wystarczającą ilość energii, aby zasilić swoją infrastrukturę, większy zakład unieszkodliwiania odpadów oraz flotę firmy składającą się z 19 pojazdów elektrycznych. Odpowiada to ponad 1000 gospodarstwom domowym w oparciu o średnie zużycie w Brazylii.
Zakład odbiera odpady organiczne z supermarketów, straganów z owocami i warzywami z centrum miasta, ale zajmuje się również odpadami z gospodarstw domowych, a nawet wyrzucanymi hamburgerami i frytkami z festiwalu Rock in Rio.
Chcesz wiedzieć więcej? Dlatego czytaj Magazyn Biomasa. W internecie za darmo:
Inne wydania Magazynu Biomasa znajdziesz tutaj. Dlatego kliknij i czytaj!