Aż 14,5% globalnych emisji pochodzi z sektora produkcji mięsnej. Przekłada się to na szkody środowiskowe, zwłaszcza jeśli odpady z procesu są zagospodarowywane w niewłaściwy sposób. Ponadto rozpoczęły się prace nad ETS3, czyli systemem uprawnień emisji dla rolnictwa. Nowe opłaty mogą pogrążyć ten sektor rolnictwa. Odpowiedź na wszystkie te wyzwania stanowi biogaz.
Komisja ds. Przemysłu, Badań Naukowych i Energii (ITRE) oraz Komisja ds. Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności (ENVI) pracują nad systemem ETS3. Konieczne będzie znalezienie dróg do obniżenia emisji.
Niezagospodarowany potencjał energetyczny
W procesach trawiennych i podczas zarządzania odchodami zwierzęcymi generowane są ogromne ilości CH4 i CO2. Te gazy cieplarniane z powodzeniem mogłyby być wychwytywane i przetwarzane na energię elektryczną, ciepło lub biometan (odpowiednik gazu ziemnego), przyspieszając przy tym proces transformacji, zwiększajac bezpieczeństwo dostaw energii i uniezależniając kraj od importu paliw.
10. Kongres Biogazu – sprawdź!
– […] z blisko 110 mln ton obornika wyprodukowanego w Polsce (I miejsce w UE), w 2024 r. wykorzystano (wg KOWR) w biogazowniach zaledwie 132 tys. ton, czyli nieco ponad 1‰ (1 promil)! Tymczasem z chwilą objęcia rolnictwa obowiązkiem opłat za emisję gazów cieplarnianych w systemie ETS3 – gospodarstwa z produkcją zwierzęcą, generujące silne emisje metanu, znajdą się w trudnej sytuacji finansowej, bowiem marża na produktach zwierzęcych (mleko, nabiał, mięso) będzie z pewnością mniejsza, niż wielkość opłat – informuje prof. Jacek Dach z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Według danych z Eurostatu za 2023 r. – Francja, Niemcy i Irlandia to czołowi producenci mięsa w Europie (te dwa pierwsze państwa przodują także pod względem liczby biogazowni i biometanowni w skali kontynentu). W tym samym rankingu Polska zajęła 6. miejsce ze względu na wysoki udział wołowiny i drobiu. Szacuje się, że w Europie w tym roku zostanie wyprodukowanych 42,6 mln t mięsa (0,2% więcej niż w analogicznym okresie rok wcześniej).
Hodowla zwierząt w liczbach
W Wielkiej Brytanii na zlecenie The Wildlife Trusts powstał raport dotyczący produkcji mięsnej. Jednym z pierwszych spostrzeżeń dokonanych w trakcie analiz jest fakt, że ponad 1/3 upraw pszenicy w wyspiarskim państwie jest przeznaczona na pasze dla zwierząt. Ponadto same odpady z produkcji trzody chlewnej i drobiu wynoszą rocznie 10,4 mln m3. Jest to ilość, która pozwoliłaby wypełnić 4160 basenów olimpijskich.
Czytaj też: Ile biogazowni rolniczych przybyło w wakacje w rejestrze KOWR?
Równocześnie w Polsce sektor mięsny ulega zmianom. Na początku 2025 r. w kraju było 6,19 mln sztuk bydła, 9,08 mln sztuk trzody chlewnej oraz blisko 269 mln sztuk drobiu. Odnotowuje się spadki w zakresie ilości trzody chlewnej, które są rekompensowane przez import z Danii. W 2024 r. wyniósł on 7,29 mln sztuk.
Warto zauważyć, że Dania – od której Polska kupuje trzodę chlewną – jest krajem o największym udziale biometanu w sieciach gazowych na całym świecie. Aż 40% kopalnianego gazu ziemnego udało się zastąpić właśnie dzięki jego odnawialnemu odpowiednikowi.
Póki co Polska dysponuje niewielką liczbą biogazowni, jednak niedługo może się okazać, że bez tego OZE trudno będzie utrzymać konkurencyjność krajowego rolnictwa.
Zdjęcie: The Wildlife Trusts, GUS
Źródło: Freepik/fxquadro