Powstała jadalna folia spożywcza

algi morskie - folia spożywcza

Zespół naukowców z Indii i Rosji stworzył alternatywę dla plastikowych opakowań przeznaczonych dla produktów żywnościowych. To jadalna folia spożywcza bezpieczna dla człowieka i środowiska.

Na wojnę z plastikiem

Nikogo nie trzeba przekonywać o zgubnym wpływie, jaki plastik wywiera na środowisko naturalne, a co za tym idzie, i na nasze zdrowie. Znane są liczne opracowania, które podają dokładne dane na temat ilości plastikowych odpadów pływających w oceanach, jeziorach czy rzekach. Nic więc dziwnego, że na świecie poszukuje się alternatywnych rozwiązań.

Jadalna folia spożywcza

Zespół badaczy z Indii i Rosji opracował nowe rozwiązanie w zakresie opakowań przeznaczonych dla produktów żywnościowych. Naukowcy stworzyli jadalne folie spożywcze, zaprojektowane w celu pakowania owoców, warzyw, mięsa czy owoców morza. Folie wyprodukowano z naturalnych składników i, jak zapewniają badacze, są one w pełni bezpieczne zarówno środowiska jak i dla naszego zdrowia. Dodatkowym atutem tej alternatywny dla plastikowych opakowań jest to, że „naturalne” folie są rozpuszczalne w wodzie. W ciągu 24 godzin rozkładają się niemal w 90 proc.

Algi dobre na wszystko

Badacze pod kierownictwem Rammohana Aluru z Uralskiego Uniwersytetu Federalnego w Rosji stworzyli trzy rodzaje folii spożywczych, których bazą jest alginian sodu. To szeroko stosowany biopolimer, który naturalnie występuje w algach. Alginian sodu jest jadalny i jest używany jako zagęszczacz i stabilizator.


Czytaj też: Powstał nowy plastik, który rozkłada się na słońcu w tydzień


Naturalny przeciwutleniacz

Zespół Rammohana Aluru uzupełnił cząsteczki alginianu sodu o kwas ferulowy  – naturalny przeciwutleniacz. Jego obecność sprawia, że ​​folia jest nie tylko wytrzymała, ale może przedłużyć trwałość produktów spożywczych. Żywność dłużej pozostaje świeża dzięki składnikom przeciwutleniającym. Jednak to nie wszystko. Jak podkreśla jeden z członków zespołu, prof. Grigory Zyryanov, możliwe jest również dodanie do folii naturalnych środków przeciwwirusowych. To także wydłużyłoby okres przydatności do spożycia produktów żywnościowych.

Jadalna folia spożywcza – produkcja na szeroką skalę

Produkcja nowopowstałego materiału na skalę przemysłową nie musiałaby być skomplikowana. Do wytworzenia jadalnej folii spożywczej nie jest potrzebny specjalistyczny sprzęt, a wyprodukować mogliby ją wytwórcy artykułów spożywczych  lub fabryki polimerów. Jednak w przypadku tych ostatnich konieczne byłoby spełnienie wymogów niezbędnych dla przemysłu spożywczego. Niezaprzeczalnym atutem byłoby zlokalizowanie zakładu produkcji w niedalekiej odległości od morza – nieograniczonego  źródła półproduktów, czyli alg.

Magazyn Biomasa – sierpień 2021:

źródło: noticiasdelaciencia.com

fot. pixabay/ Radio Łódź

 

This post is also available in: polski

ael