Wódka Koskenkorva będzie powstawała dzięki nowoczesnemu kotłowi biomasowemu. To element szerszej strategii na rzecz zrównoważonego prowadzenia destylarni.

Reklama

Alkohol powstający z wykorzystaniem OZE

Grupa Anora, będąca właścicielem zakładu w fińskiej wsi Koskenkorva, planuje do 2026 r. ukończyć inwestycję w kocioł biomasowy. Dotąd zakład wykorzystywał paliwa kopalne, które były głównym źródłem emisji.


Czytaj też: Efektywny energetycznie system ciepłowniczy. Ostatni dzwonek dla sprawozdań


Inwestycja pozwoli grupie osiągnąć neutralność klimatyczną. Anora wskazuje, że oprócz korzyści dla środowiska, nowy kocioł na biomasę poprawi bezpieczeństwo, niezawodność operacyjną i usprawni automatyzację zakładu.

– Destylarnia Koskenkorva staje się prekursorem w naszej branży dzięki operacjom opartym na gospodarce o obiegu zamkniętym. Nasze wysiłki na rzecz zrównoważonego rozwoju trwają od dziesięcioleci i przyczyniły się do znacznego zmniejszenia emisji CO2 z paliw kopalnych. Ta inwestycja jest ostatnim krokiem w kierunku uczynienia działalności destylarni Koskenkorva neutralną pod względem emisji dwutlenku węgla, ustanawiając nowy standard branżowy i pokazując nasze zaangażowanie w odpowiedzialność za środowisko – powiedział Hannu Vähämurto, starszy wiceprezes segmentu przemysłowego Anora.

Producent wódki chwali się zrównoważonymi wyborami w zakresie jej produkcji. Przykładowo stosowany do jej produkcji jęczmień pochodzi wyłącznie z upraw regeneratywnych.

Źródło i zdjęcie: Anora

Newsletter

Newsletter

Bądź na bieżąco z branżą OZE