W belgijskiej miejscowości Arlon funkcjonuje hotel, który jest zasilany i ogrzewany wyłącznie energią pochodzącą z OZE. Obiekt stał się w pełni niezależny energetycznie dzięki biogazowni.

Reklama

Hotelarze łapią się za głowę, gdy przychodzą do nich opłaty za wykorzystane media. Belgijskie przedsiębiorstwo znalazło sposób, by ograniczyć te wydatki do minimum.

Synergia rolnictwa i biznesu

Każdego roku instalacja przy hotelu Van Der Valk Luxembourg Arlon produkuje 2 231 070 m³ biogazu. Stosowane tam substraty to uboczne produkty rolnictwa. Roczne zapotrzebowanie wynosi:

  • 10 300 ton gnojowicy (kiszonki),
  • 6 000 ton obornika,
  • 1 500 ton resztek pożniwnych,
  • 1 500 ton kiszonki.

9. Kongres Biogazu


Wszystkie te substraty pozyskiwane są od lokalnych rolników, m.in. z rodzinnego gospodarstwa Pastoret w Sterpenich.

– Biogazownia jest w stanie pokryć całe zapotrzebowanie energetyczne hotelu, a także znajdującej się przy nim infrastruktury. Jednostka produkuje 2 231 070 m³ biogazu rocznie oraz zasila silnik kogeneracyjny o mocy 99 kW. Silnik ten generuje 4 091 MWh energii elektrycznej i 4 083 MWh ciepła rocznie, co wystarcza do zaspokojenia zapotrzebowania na energię obu naszych budynków. W razie jakichkolwiek problemów dysponujemy zapasowymi kotłami gazowymi, a także możemy przyłączyć się do sieci – powiedziała dla Magazynu Biomasa Cécile Jeangout, assistante marketing & events w hotelu Van Der Valk Luxembourg Arlon.

Hotel pełną niezależność energetyczną w zakresie energii elektrycznej osiągnął w marcu 2024 r. Przesył ciepła uruchomiono w kwietniu, co pozwoliło na uzyskanie pełnej samowystarczalności.

Nie tylko ekologia

Zaletą inwestycji biogazowej jest nie tylko to, że ogranicza emisje i przyczynia się do spowolnienia zmian klimatycznych. Niewątpliwym plusem są także znacznie mniejsze wydatki na energię elektryczną i cieplną.


Czytaj też: PGB ma już aż 20 biogazowni!


– Zdecydowanie polecilibyśmy takie rozwiązanie także innym hotelom. Jest to przyjazne dla środowiska i w dłuższej perspektywie bardzo się opłaca. Hotel stał się niezależny pod względem energetycznym, co wyraźnie ograniczyło jego ślad węglowy i zapotrzebowanie na paliwa kopalne. Ponadto dzięki współpracy z miejscowymi gospodarzami, udaje się zacieśnić więzi z lokalną społecznością, a równocześnie przyczynić do wsparcia ekologicznego rolnictwa. Taka biogazownia to szereg korzyści dla hoteli mających dostęp do podobnych źródeł odpadów organicznych. Jest to też dobry przykład wdrażania zrównoważonego rozwoju – dodała Cécile Jeangout.

Rynek biogazu i biometanu. Czytaj za darmo w internecie!

Zdjęcie: Hotel Van Der Valk Luxembourg Arlon

Newsletter

Newsletter

Bądź na bieżąco z branżą OZE