W belgijskiej miejscowości Arlon funkcjonuje hotel, który jest zasilany i ogrzewany wyłącznie energią pochodzącą z OZE. Obiekt stał się w pełni niezależny energetycznie dzięki biogazowni.
Hotelarze łapią się za głowę, gdy przychodzą do nich opłaty za wykorzystane media. Belgijskie przedsiębiorstwo znalazło sposób, by ograniczyć te wydatki do minimum.
Synergia rolnictwa i biznesu
Każdego roku instalacja przy hotelu Van Der Valk Luxembourg Arlon produkuje 2 231 070 m³ biogazu. Stosowane tam substraty to uboczne produkty rolnictwa. Roczne zapotrzebowanie wynosi:
- 10 300 ton gnojowicy (kiszonki),
- 6 000 ton obornika,
- 1 500 ton resztek pożniwnych,
- 1 500 ton kiszonki.
Wszystkie te substraty pozyskiwane są od lokalnych rolników, m.in. z rodzinnego gospodarstwa Pastoret w Sterpenich.
– Biogazownia jest w stanie pokryć całe zapotrzebowanie energetyczne hotelu, a także znajdującej się przy nim infrastruktury. Jednostka produkuje 2 231 070 m³ biogazu rocznie oraz zasila silnik kogeneracyjny o mocy 99 kW. Silnik ten generuje 4 091 MWh energii elektrycznej i 4 083 MWh ciepła rocznie, co wystarcza do zaspokojenia zapotrzebowania na energię obu naszych budynków. W razie jakichkolwiek problemów dysponujemy zapasowymi kotłami gazowymi, a także możemy przyłączyć się do sieci – powiedziała dla Magazynu Biomasa Cécile Jeangout, assistante marketing & events w hotelu Van Der Valk Luxembourg Arlon.
Hotel pełną niezależność energetyczną w zakresie energii elektrycznej osiągnął w marcu 2024 r. Przesył ciepła uruchomiono w kwietniu, co pozwoliło na uzyskanie pełnej samowystarczalności.
Nie tylko ekologia
Zaletą inwestycji biogazowej jest nie tylko to, że ogranicza emisje i przyczynia się do spowolnienia zmian klimatycznych. Niewątpliwym plusem są także znacznie mniejsze wydatki na energię elektryczną i cieplną.
Czytaj też: PGB ma już aż 20 biogazowni!
– Zdecydowanie polecilibyśmy takie rozwiązanie także innym hotelom. Jest to przyjazne dla środowiska i w dłuższej perspektywie bardzo się opłaca. Hotel stał się niezależny pod względem energetycznym, co wyraźnie ograniczyło jego ślad węglowy i zapotrzebowanie na paliwa kopalne. Ponadto dzięki współpracy z miejscowymi gospodarzami, udaje się zacieśnić więzi z lokalną społecznością, a równocześnie przyczynić do wsparcia ekologicznego rolnictwa. Taka biogazownia to szereg korzyści dla hoteli mających dostęp do podobnych źródeł odpadów organicznych. Jest to też dobry przykład wdrażania zrównoważonego rozwoju – dodała Cécile Jeangout.
Rynek biogazu i biometanu. Czytaj za darmo w internecie!
Zdjęcie: Hotel Van Der Valk Luxembourg Arlon