Początek roku to czas, kiedy wielu użytkowników pelletu robi ostatnie zamówienia przed końcem sezonu grzewczego. Na rynku często pojawiają się oferty, które kuszą zniżkami i promocjami. Na co uważać, by skorzystać z okazji i jednocześnie nie dać się nabrać?

Reklama

Pellet w szklance wody – niezawodny test

Wysokiej jakości pellet powstaje z naturalnych pozostałości w postaci trocin, zrębek, surowców pochodzenia rolniczego. Jak się okazuje, przy zakupie tego eko-opału bez odpowiedniej wiedzy nietrudno o pomyłkę. Z drugiej strony coraz łatwiej można spotkać się z nieuczciwością sprzedawców, którzy wprowadzają do obrotu sfałszowany niedozwolonymi dodatkami, zanieczyszczony pellet niskiej jakości z odpadów tj. płyt MDF, zanieczyszczonych piaskiem, torfem czy granulatem z opon, albo nawet wapnem.

W razie wątpliwości warto zamówić próbki pelletu i wykonać prosty test, dzięki któremu określisz czy w pellecie są domieszki substancji niedopuszczalnych o ile są to zanieczyszczenia fizyczne (piasek, elementy plastików, inne). Jedną z metod jest wrzucenie kilku granulek do szklanki z wodą. Granulki po niedługim czasie nasiąkną i napuchną, a ostatecznie się rozpadną, a my gołym okiem dojrzymy czy w naczyniu znajdują się inne składniki stanowiące niedopuszczalne sztuczne dodatki.

Należy pamiętać, że producent pelletu w celu uzyskania większej ilości naturalnego lepiszcza, ma prawo stosować dodatki do produkcji, jednak muszą być to dodatki biodegradowalne tj. mąka pszenna, mąka żytnia, otręby, ziarna zbóż, czy skrobia kukurydziana, jednak w ilości nie większej niż 2,0% w stosunku do masy wyrobu gotowego (1,8% dodatku w trakcie produkcji i 0,2% dodatku powłokowego), czyli max. 20 kg do tony wyrobu gotowego.


Gdzie kupić dobry pellet? Sprawdź na mapie!


Czy kolor peletu ma znaczenie?

Kolejną pułapką przy zakupie pelletu jest kolor. Należy pamiętać, że kolor pelletu nie stanowi odzwierciedlenia parametrów jakościowych zgodnie z normami międzynarodowymi. Zależy on przede wszystkim od rodzaju surowca, wieku rośliny, gatunku drzewa, z którego pozostałości został wyprodukowany, sposobu obróbki i przygotowania surowca do granulacji, technologii dosuszania surowca (niskotemperaturowa bądź wysokotemperaturowa suszarnia). Ciemna barwa często wskazuje na przesuszenie materiału, co wpływa na jego wydajność. Należy jednak pamiętać, że ciemny kolor jest zupełnie normalny w przypadku pelletu wyprodukowanego z drewna liściastego (np. pellet dębowy).

Jak rozpoznać pellet wysokiej jakości?

Wysokiej jakości pellet można poznać po kilku ważnych cechach. Wydajny i nieszkodliwy opał ma gładką powierzchnię, a po spaleniu pozostawia niedużo popiołu. Wybierając pellet, warto zwrócić uwagę na jego strukturę, która powinna być zbita, a powierzchnia śliska, nie matowa, a błyszcząca. Natomiast jego zapach powinien nasuwać myśl o prawdziwym drewnie. Jeżeli poczujesz chemiczną woń, potraktuj to jako znak ostrzegawczy. Wysokiej jakości pellet nie zawiera sztucznych dodatków.

Poza tym należy sprawdzić czy w worku z pelletem nie ma zbyt dużo zawartości frakcji drobnej i pyłowej, czy nie występują zbyt długie granulki powyżej 45 mm, bądź też czy nie zauważyliśmy przy ściankach worka występowania rozmokniętych granulek o matowych powierzchniach. Mogłoby to być dowodem na pakowanie niedostatecznie schłodzonego pelletu do opakowań foliowych. Pellet odpowiednio schłodzony powinien mieć temperaturę nie wyższą niż 40 stopni C.

Fabryka pelletu – nowy numer Magazynu Biomasa:

tekst: Agnieszka Kędziora-Urbanowicz, audytor systemów zapewniania jakości DINplus/ ENplus/ SNS/ SUR.

Newsletter

Newsletter

Bądź na bieżąco z branżą OZE