Czy każdy rodzaj pelletu możemy spalić w domowym kotle? Jak wybrać najlepsze paliwo, by nie uszkodzić instalacji? Na co zwrócić uwagę przy wyborze pelletu pochodzenia rolniczego? Na te pytania odpowiada w kolejnym odcinku cyklu „Wszystko o pellecie” Agnieszka Kędziora-Urbanowicz.
Jaki rodzaj pelletu do domowego kotła?
Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy wziąć pod uwagę dwa podstawowe aspekty. Po pierwsze wszystko zależy od tego, jaką mamy instalację. Jak radzi ekspertka, przed wyborem paliwa należy zapoznać się z sugestiami producenta kotła, które znajdziemy w książce serwisowej. Czy na użytek domowy nadaje się tylko pellet drzewny, czy też możemy wykorzystać pellet pochodzenia rolniczego?
„Biorąc pod uwagę pellet pochodzenia rolniczego, musimy zwracać szczególną uwagę na takie parametry jak zawartość azotu, siarki i chloru – tłumaczy Agnieszka Kędziora-Urbanowicz, podkreślając, że podwyższona zawartość tych pierwiastków może destrukcyjnie wpływać na pracę naszego kotła”.
„Wszystko o pellecie” – odcinek 8. – obejrzyj film!
Gdzie kupić dobry pellet? Sprawdź na mapie!
„Wszystko o pellecie”
@Magazyn Biomasa razem z Polską Radą Pelletu przygotowały cykl krótkich filmów, których bohaterem jest pellet. Ekspert Agnieszka Kędziora-Urbanowicz w każdym odcinku przekazuje istotne informacje na temat tego ekologicznego paliwa, m.in. podkreśla korzyści, jakie płyną z wyboru pelletu, a także radzi, jak odróżnić pellet gorszej jakości.
W następnym odcinku: Czy można stosować dodatki przy produkcji pelletu?
Fabryka pelletu, czytaj Magazynu Biomasa w internecie:
Inne wydania Magazynu Biomasa znajdziesz tutaj. Dlatego kliknij i czytaj!
Newsletter
Bądź na bieżąco z branżą OZE