Zespół naukowców z Indii i Rosji stworzył alternatywę dla plastikowych opakowań przeznaczonych dla produktów żywnościowych. To jadalna folia spożywcza bezpieczna dla człowieka i środowiska.
Na wojnę z plastikiem
Nikogo nie trzeba przekonywać o zgubnym wpływie, jaki plastik wywiera na środowisko naturalne, a co za tym idzie, i na nasze zdrowie. Znane są liczne opracowania, które podają dokładne dane na temat ilości plastikowych odpadów pływających w oceanach, jeziorach czy rzekach. Nic więc dziwnego, że na świecie poszukuje się alternatywnych rozwiązań.
Jadalna folia spożywcza
Zespół badaczy z Indii i Rosji opracował nowe rozwiązanie w zakresie opakowań przeznaczonych dla produktów żywnościowych. Naukowcy stworzyli jadalne folie spożywcze, zaprojektowane w celu pakowania owoców, warzyw, mięsa czy owoców morza. Folie wyprodukowano z naturalnych składników i, jak zapewniają badacze, są one w pełni bezpieczne zarówno środowiska jak i dla naszego zdrowia. Dodatkowym atutem tej alternatywny dla plastikowych opakowań jest to, że „naturalne” folie są rozpuszczalne w wodzie. W ciągu 24 godzin rozkładają się niemal w 90 proc.
Algi dobre na wszystko
Badacze pod kierownictwem Rammohana Aluru z Uralskiego Uniwersytetu Federalnego w Rosji stworzyli trzy rodzaje folii spożywczych, których bazą jest alginian sodu. To szeroko stosowany biopolimer, który naturalnie występuje w algach. Alginian sodu jest jadalny i jest używany jako zagęszczacz i stabilizator.
Czytaj też: Powstał nowy plastik, który rozkłada się na słońcu w tydzień
Naturalny przeciwutleniacz
Zespół Rammohana Aluru uzupełnił cząsteczki alginianu sodu o kwas ferulowy – naturalny przeciwutleniacz. Jego obecność sprawia, że folia jest nie tylko wytrzymała, ale może przedłużyć trwałość produktów spożywczych. Żywność dłużej pozostaje świeża dzięki składnikom przeciwutleniającym. Jednak to nie wszystko. Jak podkreśla jeden z członków zespołu, prof. Grigory Zyryanov, możliwe jest również dodanie do folii naturalnych środków przeciwwirusowych. To także wydłużyłoby okres przydatności do spożycia produktów żywnościowych.
Jadalna folia spożywcza – produkcja na szeroką skalę
Produkcja nowopowstałego materiału na skalę przemysłową nie musiałaby być skomplikowana. Do wytworzenia jadalnej folii spożywczej nie jest potrzebny specjalistyczny sprzęt, a wyprodukować mogliby ją wytwórcy artykułów spożywczych lub fabryki polimerów. Jednak w przypadku tych ostatnich konieczne byłoby spełnienie wymogów niezbędnych dla przemysłu spożywczego. Niezaprzeczalnym atutem byłoby zlokalizowanie zakładu produkcji w niedalekiej odległości od morza – nieograniczonego źródła półproduktów, czyli alg.
Magazyn Biomasa – sierpień 2021:
źródło: noticiasdelaciencia.com
fot. pixabay/ Radio Łódź