Przy zakupie pelletu konsument niewyposażony w odpowiednią wiedzę łatwo może się pomylić. Poza tym coraz łatwiej można spotkać się z nieuczciwością sprzedawców. Co trzeba wiedzieć, bu rozpoznać Pellet wysokiej jakości?
Jak rozpoznać pellet wysokiej jakości
Wysokiej jakości pellet można poznać po kilku ważnych cechach. Wydajny i nieszkodliwy opał ma gładką powierzchnię, a po spaleniu pozostawia niedużo popiołu. Wybierając pellet, warto zwrócić uwagę na jego strukturę, która powinna być zbita, a powierzchnia śliska, nie matowa, a błyszcząca. Natomiast jego zapach powinien nasuwać myśl o prawdziwym drewnie. Jeżeli poczujesz chemiczną woń, potraktuj to jako znak ostrzegawczy. Wysokiej jakości pellet nie zawiera sztucznych dodatków.
„Jak zarobić na produkcji pelletu?” Kolejna edycja Warsztatów pelletowych już w marcu!
Poza tym należy sprawdzić czy w worku z pelletem nie ma zbyt dużo zawartości frakcji drobnej i pyłowej, czy nie występują zbyt długie granulki powyżej 45 mm, bądź też czy nie zauważyliśmy przy ściankach worka występowania rozmokniętych granulek o matowych powierzchniach. Mogłoby to być dowodem na pakowanie niedostatecznie schłodzonego pelletu do opakowań foliowych. Pellet odpowiednio schłodzony powinien mieć temperaturę nie wyższą niż 40 stopni C.
Pellet liściasty czy iglasty?
Problemem może wydawać się wybór spomiędzy pelletem liściastym, a iglastym, tymczasem nie ma to większego znaczenia. Warto zwrócić uwagę na gęstość nasypową/gęstość granulki (ilość sprasowanej trociny/ surowca w granulce), która w górnych granicach normy wynosi blisko 750 kg/m3. Przez to granulki są mocno zbite, twarde trudno łamliwe, mogą w efekcie nieodpowiednich ustawień na kotle powodować niedopalanie granulek. Zbyt niska gęstość nasypowa wpływać może na szybkość spalania materiału.
Magazyn Biomasa:
Inne wydania Magazynu Biomasa znajdziesz tutaj. Dlatego kliknij i czytaj!
tekst: Agnieszka Kędziora-Urbanowicz