A na grilla – pellet!

grill na pellet

Grill na pellet? To nie tylko możliwe, ale i wskazane. Na polskim rynku nie brakuje producentów pelletu oferujących ten produkt.  Co więcej – grill na pellet może także emitować zapachy, które uatrakcyjniają woń i smak potraw.

Stoimy właśnie u progu sezonu grillowego. Wszystko wskazuje na to, że grille zostaną „odpalone” już w długi majowy weekend. Tym bardziej, że jak dowodzą badania rynku, Polacy nie potrzebują specjalnej okazji, by spotkać się przy grillu, na który trafia zarówno mięso, jak i warzywa. Powszechnie stosowanymi paliwami do grilla są oczywiście drewno i brykiet, ale systematycznie na popularności zyskuje także pellet.

Pellet do grilla to produkt premium

Dlatego też jego cena wydawać się może dość wysoka.  Taki pellet kosztuje ponad 100 zł za 10 kg. Jest to jednak produkt wysokiej jakości, wyprodukowany z drewna liściastego (klon, orzech, wiśnia, dąb, jabłoń i in.), a często także specjalnie aromatyzowany. Surowiec do produktu pelletu do grilla może być jednorodny albo mieszany. Warto wypróbować kilka rodzajów, by zdecydować o wyborze tego, który najbardziej nam odpowiada.


Zarejestruj się na VII Forum Pelletu


Pellet do grilla może być aromatyzowany

Wśród najpopularniejszych zapachów są wiśnia i jabłoń, ale producenci oferują także inne, nawet dość egzotyczne, aromaty. Tego rodzaju pellet stosowany jest jako dodatek do bazowego paliwa. W związku z tym jest też nieco droższy.

Pellet do grilla może być wykorzystywany także w przydomowych wędzarniach.

Oprac. BMG

Zdjęcie: pixabay


Magazyn Biomasa. W internecie za darmo:

Inne wydania Magazynu Biomasa znajdziesz tutaj. Dlatego kliknij i czytaj!

This post is also available in: polski

bem