A na grilla – pellet!

grill na pellet

Grill na pellet? To nie tylko możliwe, ale i wskazane. Na polskim rynku nie brakuje producentów pelletu oferujących ten produkt.  Co więcej – grill na pellet może także emitować zapachy, które uatrakcyjniają woń i smak potraw.

Sezon grillowy rozpocznie się lada dzień, bo nic nie wskazuje, by pojawiła się choćby najmniejsza oznaka zimy. Temperatury powietrza rosną i na niebie coraz częściej pojawia się słońce. Wysoce prawdopodobne jest, że grille zostaną „odpalone” już w marcu. Tym bardziej, że jak wskazują badania rynku, Polacy nie potrzebują specjalnej okazji, by spotkać się przy grillu, na który trafia zarówno mięso, jak i warzywa. Powszechnie stosowanymi paliwami do grilla są oczywiście drewno i brykiet, ale systematycznie na popularności zyskuje także pellet.


Wszystko, co musisz wiedzieć o pellecie. Kliknij i sprawdź!


Pellet do grilla to produkt premium

Dlatego też jego cena wydawać się może dość wysoka.  Taki pellet kosztuje ok. 100 zł za 10 kg. Jest to jednak produkt wysokiej jakości, wyprodukowany z drewna liściastego (klon, orzech, wiśnia, dąb, jabłoń i in.), a często także specjalnie aromatyzowany. Surowiec do produktu pelletu do grilla może być jednorodny albo mieszany. Warto wypróbować kilka rodzajów, by zdecydować o wyborze tego, który najbardziej nam odpowiada.

Pellet do grilla może być także aromatyzowany

Wśród najpopularniejszych zapachów są wiśnia i jabłoń, ale producenci oferują także inne, nawet dość egzotyczne, aromaty. Tego rodzaju pellet stosowany jest jako dodatek do bazowego paliwa. W związku z tym jest też dużo droższy – opakowanie 2 kg kosztuje około 40 zł.

Pellet do grilla może być wykorzystywany także w przydomowych wędzarniach.

Oprac. BMG

Zdjęcie: pixabay


Chcesz wiedzieć więcej? Dlatego czytaj Magazyn Biomasa. W internecie za darmo:

Całe wydanie znajdziesz też tutaj. Dlatego kliknij i czytaj!

This post is also available in: polski