Rynek słodyczy wart jest około 100 mld dolarów. Jedną z najważniejszych roślin, która zapewnia mu surowce do produkcji wyrobów, jest kakaowiec. Niedługo czekolada może stać się towarem luksusowym, co przyciąga rzeszę inwestorów.

Jak donosi Fundacja Fairtrade Polska, aż 60% ziaren kakaowca uprawia się w Ghanie i na Wybrzeżu Kości Słoniowej. Jest to obszar o bardzo dużym poziomie wilgoci oraz odpowiednio wysokim zakresie temperatur. Kakaowiec rośnie na ograniczonym rejonie, w promieniu 10 stopni od równika.

Reklama

Niełatwy los południowego rolnika

Plantacje kakaowca gwarantuję miejsce pracy rzeszy ludzi. Dzięki tej roślinie 5,5 mln rolników jest w stanie prowadzić swoje uprawy, a zatrudnienie w ich gospodarstwach znajduje blisko 40 mln osób. Niestety przychody ze sprzedaży ziaren kakaowca są znikome. Przeciętny rolnik zarabia poniżej jednego dolara dziennie, a statystycznie jego wiek to aż 50 lat, ponieważ młodsze pokolenia nie są zainteresowane angażowaniem się w mało intratny biznes. Prowadzenie upraw rolnych wymaga rozwoju zdobywania wiedzy i zakupu maszyn. Niskie dochody uniemożliwiają budowanie biznesu. Z tego powodu warto zwracać uwagę, by sięgać po produkty certyfikowane przez Fairtrade Foundation. Jest to gwarancja, że rolnik otrzymał uczciwą zapłatę za swoją ciężką pracę.


Czytaj też: Lasy pierwotne są bardziej odporne na suszę niż te powstałe po wyrębie


Kakaowiec jest niełatwy w uprawie

Dobrej jakości ziarna kakaowca można uzyskać tylko przy odpowiednich warunkach. Drzewo wymaga wysokiej temperatury i wysokiej wilgoci powietrza. Niestety, obecne zmiany klimatyczne prowadzą do osuszania terenów, gdzie rosną kakaowce. W tych rejonach temperatura rośnie, a wilgoć spada, co uwrażliwia drzewa na oddziaływanie patogenów i obniża jakość oraz ilość zbieranych ziaren.

Warto pamiętać, że w uprawach roślin zwalczanie wirusów jest niezwykle trudne i nie w przypadku każdego z nich możliwe jest działanie inne niż prewencja czyli powstrzymywanie patogena przed dalszym rozprzestrzenianiem. Tak dzieje się m.in. w przypadku CSSV (Cacao Swollen Shoot Virus), który coraz częściej atakuje afrykańskie plantacje. Jedyny sposób na zwalczanie go to wypalanie zakażonych roślin. Wirus może przenosić się także z dzikorosnących drzew, co dodatkowo utrudnia to nierówne starcie. Kakaowiec jest drzewem delikatnym, łatwo zapadającym na choroby i wymagającym od rolnika wielu starań w celu zagwarantowania mu prawidłowych warunków uprawy.


Czytaj też: Spalanie biomasy agro i związane z tym wyzwania dla energetyki


Inwestycja w afrykańskie uprawy

W 2018 r. kakao na giełdach biło na głowę inwestycje w metale, takie jak aluminium czy miedź. Cena ziaren kakaowca urosła aż o 28%. Te notowania giełdowe był dużo większe także w odniesieniu do towarów takich jak kawa i soja. Ze względu na specyficzne warunki uprawowe, ograniczające zasięg nasadzeń, oraz coraz większy popyt, prawdopodobnie wartość ziaren kakaowca nadal będzie wzrastać.

Biomasa w ciepłownictwie i energetyce

Inne wydania Magazynu Biomasa znajdziesz tutaj. Dlatego kliknij i czytaj!

Zdjęcie: pixabay

Źródło: INN Poland, smogLAB

Newsletter

Newsletter

Bądź na bieżąco z branżą OZE