Jak wybrać dobry pellet? Podpowiadamy

dobry pellet

Widoczny wzrost świadomości w zakresie ochrony środowiska i popularyzowanie zagadnień związanych z poprawą jakości powietrza przekładają się na większe zainteresowanie ekologicznymi źródłami energii. W konsekwencji pellet staje się coraz częściej wybieranym paliwem.  Na co warto zwrócić uwagę przed zakupem? Oto kilka przydatnych informacji.

Dobry pellet – czyli jaki?

Jako jedną z największych przyczyn zanieczyszczeń powietrza w Polsce wskazuje się gospodarstwa domowe. Dlatego tak ważny jest wybór paliwa jak najlepszej jakości. Jaki powinien być dobry pellet?

Po pierwsze bardzo istotny jest zakup z pewnego źródła, od cenionych producentów. Dobry pellet powinien posiadać certyfikat, a także informacje na temat parametrów potwierdzające jego jakość. Dane, których powinniśmy szukać na etykiecie to:

  • kaloryczność
  • zawartość popiołu i  wody
  • wielkość granulek

Na optymalne parametry wskazuje Maria Czech z „Tartaku Olczyk”:

„Kaloryczność – najlepiej 18,4 MJ/kg i powyżej, zawartość popiołu – poniżej 0,7%, zawartość wody -poniżej 10%, długość granulek do 4cm, średnica 6 lub 8 mm, ciężar właściwy ok. 650 kg/m³.”

Na oko

Okazuje się, że nawet bez dużego doświadczenia jesteśmy w stanie rozpoznać czy pellet spełnia jakościowe wymogi. Wyposażeni w odpowiednią wiedzę musimy zaufać naszym zmysłom. Przyglądając się pelletowi koniecznie zwróćmy uwagę na kolor granulek, który powinien przypominać naturalne drewno, a także na ich strukturę i kształt.


GDZIE KUPIĆ DOBRY PELLET? SPRAWDŹ NA NASZEJ MAPIE!


Najlepiej, gdy są gładkie i nie różnią się wyraźnie od siebie wielkością. Zdecydowanie niepożądanym elementem jest obecność drobin i pyłu. Przy wyborze pelletu równie ważny, jak wygląd, jest jego zapach, który ma przypominać nam suche, dopiero ścięte drewno.

Czy cena czyni cuda?

Zakup większej ilości pelletu to spory koszt. Jednak istotne jest to, by przy wyborze nie kierować się jedynie jego ceną. Czasem trudno oprzeć się kuszącym ofertom, ale pamiętajmy, że nadzwyczaj niska cena może oznaczać utratę jakości, a w konsekwencji może też przynieść szkodę dla pieca.

Zakup certyfikowanego pelletu, mimo wyższej ceny, da nam gwarancję jakości i dłuższej perspektywie może pozwoli nawet zaoszczędzić. Bo im lepsza jakość, tym większa wartość kaloryczna. Oznacza to, że jeśli do ogrzania domu wybierzemy paliwo dobrej jakości, zużyjemy go mniej.

Chcesz wiedzieć więcej? Czytaj Magazyn Biomasa. Sprawdź poniżej:


Inne wydania Magazynu Biomasa znajdziesz tutaj. Dlatego kliknij i czytaj!

This post is also available in: polski

ael