Kalifornijski start-up stworzył masło, które nie wymaga użycia nabiału ani produktów roślinnych. Powstaje ono wyłącznie z wykorzystaniem CO2. Wydaje się to zaskakujące, jednak rzeczywiście jest możliwe.
Nietypowa koncepcja to dzieło start-upu Savor. Jednym z inwestorów tego przedsięwzięcia jest Bill Gates.
Weganizm i ekologia w jednym
Za stworzeniem tej innowacyjnej technologii stała chęć zmniejszenia cierpienia zwierząt.
– Wierzymy, że pyszne jedzenie nie powinno powstawać kosztem naszej planety ani dobrostanu zwierząt – mówi Kathleen Alexander, dyrektor ds. technologii w firmie Savor. – Nasza technologia oferuje pozbawioną poczucia winy alternatywę dla tradycyjnego masła, zapewniającą ten sam smak i funkcjonalność, którą konsumenci uwielbiają – dodaje.
Pierwszy raport „Carbon capture w Polsce” – już wkrótce na rynku
Ponadto celem jest ograniczenie emisji gazów cieplarnianych, która towarzyszy produkcji zwierzęcej. Ślad węglowy tego produktu to mniej niż 0,8 g w przeliczeniu na kalorię, podczas gdy konwencjonalne wytwarzanie to około 2,4 g na kalorię.
Produkowane masło skutecznie naśladuje smak i konsystencję zwykłego masła. Jakość smaku oceniono na grupie kilkudziesięciu testerów. To nie koniec pomysłów Savor. Celem start-upu jest stworzenie także odpowiedników dla lodów, sera czy mleka.
Jak to możliwe?
Termochemiczny proces odbywa się z udziałem CO2 i H2. Uzyskiwany tłuszcz na poziomie molekularny jest tożsamy z konwencjonalnym, zawartym w produktach odzwierzęcych.
Czytaj też: Wodorowa ciężarówka Toyoty będzie wozić Coca-Colę
– Jesteśmy na etapie prekomercyjnym i staramy się o niezbędne dokumenty, które pozwolą nam sprzedawać nasze masło. Nie spodziewamy się jednak ruszyć z żadną sprzedażą wcześniej niż w 2025 roku – wyjaśnia Kathleen Alexander. – Proces produkcji nie wydziela żadnych gazów cieplarnianych, nie potrzebuje gruntów rolnych i zużywa mniej niż jedną tysięczną wody w porównaniu z tradycyjnym rolnictwem – podkreśla.
Wykorzystywany dwutlenek węgla pochodzi z procesu wychwytu.
Biomasa i paliwa alternatywne. Czytaj w internecie
Zdjęcie: Freepiik/vectorpocket
Źródło: savor.it, Protein Production Technology
Newsletter
Bądź na bieżąco z branżą OZE