W Polsce jest już ok. 3 mln wegan i wegetarian. Systematycznie wzrasta oferta produktów i dań gotowych skierowanych do tej grupy odbiorców. Trafia do niej także firma Nestle, która zapowiada poszerzenie oferty o kolejne indeksy m.in. kiełbasy roślinne. Na razie trafią do sklepów w USA i Europie Zachodniej.

Dobra wiadomość dla miłośników grilla, którzy chcą w tym roku przyrządzić na grillu wegańskie smakołyki. Nestlé wprowadza na rynek kiełbasy roślinne w Europie i Stanach Zjednoczonych, które wyglądają i smakują, jak powinny.

Reklama

W Europie oparta na soi kiełbasa Garden Gourmet Incredible będzie dostępna w stylu Bratwurst i Chorizo. W sprzedaży detalicznej pojawi się w marcu na 11 rynkach europejskich. M.in. w Austrii, Belgii, Niemczech, Holandii, Norwegii, Szwecji i Szwajcarii. Wkrótce dostępna będzie także wersja dla restauracji i gastronomii.

Wegańska kiełbasa na grilla z grochu

W kwietniu na półkach sklepowych pojawi się kiełbasa na bazie białka grochu w trzech odmianach. W tym Habanero Cheddar, azjatycki imbir Scallion i Chik’n Apple.

 – Po ogromnym sukcesie naszych burgerów i fusów na bazie roślin dodajemy teraz kolejnego faworyta. Te kiełbasy pochodzenia roślinnego naprawdę nadają smak i teksturę-  powiedział Wayne England, szef firmy spożywczej Nestlé. – Ich soczystość i mocne ugryzienie oznacza, że ​​możesz gotować i cieszyć się nimi w dowolny sposób, w tym na grillu, pieczeniu lub smażeniu na patelni.

Dla ludzi i planety

Nestlé i Garden Gourmet wprowadza kiełbasy roślinne ze starannie dobranymi składnikami, takimi jak soja, burak, marchew, papryka oraz olej rzepakowy i kokosowy. Kiełbasa ma białko roślinne, pozbawiona jest cholesterolu i ma ok. 40 proc. mniej tłuszczu niż kiełbasa wieprzowa.

Opakowanie do kiełbasy Garden Gourmet Incredible zostało również zaprojektowane tak, aby w pełni nadawało się do recyklingu.

Nestlé ogłosiło niedawno, że ma ambicję osiągnięcia zerowej emisji netto gazów cieplarnianych do 2050 r., W tym poprzez oferowanie większej ilości roślinnej żywności i napojów. Firma poinformowała również, że do 2025 r . Sprawi, że wszystkie jej opakowania nadają się do recyklingu lub ponownego użycia .

Nestlé ma już na rynku szeroką gamę alternatyw mięsnych, w tym burgery, fusy, bryłki i sznycle.

Jak dodał Wayne England: „Oprócz alternatyw mięsnych, nasi szefowie kuchni i eksperci od żywności roślinnej opracowują smaczne i pożywne składniki i posiłki zorientowane na wegetarianizm. Są pełne smaku i zaskakujących tekstur z warzyw, ziaren i roślin strączkowych, aby inspirować rośliny zjadacze lub fleksjoniści, aby poszerzyć swoje horyzonty ”.

Chcesz wiedzieć więcej? Dlatego czytaj Zieloną Gminę.W internecie za darmo:

Całe wydanie znajdziesz też tutaj. Dlatego kliknij i sprawdź!

Źródło: Nestlé
Zdjęcie: Flickr
Newsletter

Newsletter

Bądź na bieżąco z branżą OZE