Zakłady spożywcze muszą dostosować się już dziś do prawnych wymogów związanych z „zieloną transformacją”. Inwestować w odnawialne źródła energii, minimalizować oddziaływanie na środowisko, wdrażać założenia Gospodarki Obiegu Zamkniętego. Jak to zrobić? Zapraszamy do wzięcia udziału w 2. edycji Kongresu, który ma być swoistym przewodnikiem w wyborze najlepszej drogi transformacji. Poradnikiem Zielonego Myślenia.
6-8 maja 2025 roku w Hotelu Remes Sport & Spa w Opalenicy odbędzie się konferencja poświęcona zrównoważonemu rozwojowi, efektywności energetycznej i dekarbonizacji przemysłu spożywczego.
Wydarzenie zgromadzi ekspertów, praktyków i przedstawicieli firm, którzy podzielą się doświadczeniami oraz przykładami wdrożeń innowacyjnych rozwiązań. Podczas wydarzenia omówione zostaną aktualne regulacje prawne i strategie związane z gospodarką obiegu zamkniętego, w tym wyzwania dotyczące obliczania śladu węglowego.
Ważnym tematem będą również własne źródła energii w zakładach produkcyjnych. Uczestnicy będą mieli okazję poznać przykłady wdrożenia kogeneracji, odnawialnych źródeł energii oraz rozwiązań hybrydowych.
Eksperci poruszą także kwestie inteligentnego zarządzania zakupami energii i roli danych w optymalizacji procesów oraz skupią się na narzędziach wspierających zarządzanie energią i emisjami CO₂, w tym możliwościach uzyskania białych certyfikatów jako formy finansowania inwestycji. Zostaną zaprezentowane konkretne rozwiązania technologiczne pozwalające poprawić efektywność energetyczną i operacyjną.
***
Organizatorem Kongresu Efektywności Energetycznej w Przemyśle Spożywczym jest firma BMP, wydawca czasopisma „Kierunek SPOŻYWCZY” oraz portalu kierunekspozywczy.pl.