„Rynek Biogazu” na Narodowym Dniu Świni

Ponad 300 hodowców i producentów trzody chlewnej, lekarzy weterynarii, managerów praktyk i innych przedstawicieli branży trzodziarskiej oraz instytucji okołorolniczych spotka się 21 marca na Narodowym Dniu Świni. Wszyscy uczestnicy wydarzenia otrzymają lutowy dodatek specjalny „Rynek Biogazu”.

Spotkanie hodowców i  producentów trzody chlewnej w Tarnowie Podgórnym (21 marca, Hotel 500) będzie okazją do zainteresowania tej grupy tematyką biogazu i możliwości jakie stwarza biogazownia w kontekście zagospodarowania odpadów przetwórstwa rolno-hodowlanego: gnojowicy, obornika czy innych pozostałości rolnych, które stanowią doskonały substrat dla biogazowni rolniczych.

Lutowy dodatek specjalny „Rynek Biogazu” przedstawia potencjał jaki drzemie w produktach ubocznych produkcji rolnej. Z danych Agencji Rynku Rolnego wynika, że najczęściej stosowanym substratem w biogazowniach rolniczych w 2015 roku była gnojowica (ok. 600 tys. ton). Materiał ten charakteryzuje się niską zawartością suchej
masy oraz wysokim potencjałem energetycznym, a umiejscowienie instalacji biogazowej przy np. hodowli trzody chlewnej lub zakładzie mięsnym znacząco podnosi opłacalność biogazowni.

Narodowy Dzień Świni to tradycyjna platforma dla wymiany aktualnych informacji w sektorze trzody chlewnej. Udział w wydarzeniu weźmie ponad 300 hodowców i producentów trzody chlewnej, lekarzy weterynarii, managerów praktyk i inni przedstawicieli branży trzodziarskiej oraz instytucji okołorolniczych.

Tematyka wydarzenia to m.in.:

  • ocena sytuacji w handlu zagranicznym żywymi świniami, mięsem wieprzowym i przetworami. Perspektywy i bariery,
  • bioasekuracja ferm w aspekcie nowych wyzwań w związku z zagrożeniem ASF,
  • porównanie systemów oceny wartości hodowlanej w Polsce i innych krajach,
  • nowoczesne technologie menedżmentu w produkcji trzody chlewnej,
  • wirtualne wycieczki po polskich i zagranicznych gospodarstwach.

Więcej informacji: Pig.FarmDay.com.pl

Zdjęcie: Inconventus Company